GLEDALIŠKE PRESTOLNICE

Kulturna ali glasbena novica
22. 5. 2017 - 15.10

Današnji ponedeljek je gledališko obarvan in ponuja tako obnovitev geografskega znanja ter potovanja kot ogled produkcij malih in velikih velikanov. Pa začnimo z zaključno produkcijo podiplomske študijske smeri gledališkega petja Sare Dirnbek in Zale Ane Štiglic z naslovom Ljubezničenja. Ob spremljavi klavirja Roka Lopatiča, saksofona Primoža Fleischmana, bobnov Aleša Rendla ter kontrabasa Aleša Avbelja bosta igralki/pevki uprizorili zgodbo dveh mladih žensk v imaginarnem mestu, ki se spominjata vseh svojih moških. Nekaj več o zgodbi in sporočilu je povedala ena izmed avtoric, Sara Dirnbek:

Izjava

Ljubezničenja bodo premierno uprizorjena danes ob deveti uri v SOHO Baru. Zanimalo nas je, za kakšno vrsto uprizoritve gre?

Izjava

V predstavo so vpleteni znani songi in pesmi iz kabaretnega, jazz repertoarja in muzikala, kot na primer Nine Simone, Arethe Franklin, Elle Fitgerald in ostalih. Saro Dirnbek smo povprašali, če tudi zgodba izhaja iz kakega znanega besedila?

Izjava

Malo bolj južno, v prestolnici Dolenjske, na nadmorski višini 202 metrov sredi gričevnate pokrajine v rečnem zavoju reke Krke pa se v Anton Podbevšek teatru ob osmi uri premierno uprizarja avtorski projekt z naslovom Slovenija gori. Sebastjan Horvat, v režijski in avtorski funkciji, je projekt posvetil stoti obletnici oktobrske revolucije. V predstavi pa so uporabljeni tudi motivi iz romana Sence ne gorijo Erika Valenčiča. V opisu koncepta se bo lahko spremljala zgodba petih posameznikov, ki so: »zbrali vse zgodbe ponižanj, sistematskega prezira, osebnega gnusa družbene tesnobe. Organizirano zbiranje jih ne zanima, prerasli so aktivizem, bedne ideje o političnem udejstvovanju, duši jih obstoječe stanje. Njihove reforme niso nikakršne bele knjige, študije, elaborati, programi ali trajnostni razvoj. Imajo eno samo rešitev. Iz garaže se zapeljejo v garažo, odprejo vrata pekla, katerih plamen objame vse in za seboj ne pusti nič razen sivega pepela.«

Malo naprej od novomeškega pepela, v prestolnici Hrvaške, pod goro Medvednica ter na severnem bregu reke Save se bo otvorila razstava Isklesano vrijeme slovenskega fotografa Aljoše Rebolja. V zagrebški hiši za ljudi in umetnost Lauba bo na ogled 25 fotografij iz hrvaškega gledališkega opusa Tomaža Pandurja. Njegovo gledališko estetiko bo predstavil preko petih gledaliških predstav: Tesla Electric Company, Kaligula, Vojna in mir, Medeja in Michelangelo. Izložbo fotografij si bo mogoče ogledati do 25. maja. S tem pa se naša pot Kulturnih novic zaključuje.

Od gledališke Ljubljane do Zagreba se je odpravila Tjaša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness