Gledališki laboratorij

Kulturna ali glasbena novica
4. 9. 2018 - 15.10

Wagner v Izraelu...

..nova produkcija VN lab - Iz te moke ne bo kruha..

..umrl je Vladimir Dodig Trokut..

..21. Festival slovenskega filma..

 

Začnimo v tujini. Na izraelskem javnem radiu so v petek zavrteli posnetek zadnjega dejanja Somraka bogov Richarda Wagnerja iz dela Nibelungov prstan. Zaradi močno prisotnega spomina na njegovega najslavnejšega oboževalca Adolfa Hitlerja je predvajanje doživelo močen odziv, danes pa so se že tudi javno opravičili. Wagner je bil sicer tudi avtor pamfleta Judovstvo in glasba, v katerem je zapisano, da Jud ni sposoben umetniškega izraza. Njegova glasba v Izraelu ni prepovedana, urednik oddaje pa je izbral posnetek, v katerem omenjeno skladbo dirigira Daniel Barenboim, ki je tudi Jud. V Izraelu sicer obstaja tudi Wagnerjeva skupnost, ki poziva, da je treba glasbo ločiti od umetnika samega.

 

***

Pri 69 letih se je včeraj v Zagrebu za vedno fizično poslovil hrvaški umetnik, zbiralec umetnin, samooklicani šaman in arhivar, predvsem pa post-konceptualni umetnik Vladimir Dodig Trokut. Ustanovil je prvi Anti-muzej, ki ni običajen muzejski prostor, ampak proces, v sklopu katerega je gostovalo čez 700 razstav, performansov, instalacij, wunderkammer, body artov in še česa. Danes je koncept Anti-muzeja prepoznan in izvajan že v petih državah.

 

***

Preglejmo še domač teren. Danes se bo v Ljubljani začel mednarodni literarni festival Vilenica, tokrat že triintridesetič. Tema v fokusu bo vprašanje pisanja in preživetja v 21. stoletju. Letošnjo glavno nagrado bo prejel Ilija Trojanow, bolgarsko-nemški pisatelj, prevajalec in založnik. V devetdesetih je napisal več nefikcijskih in potopisnih knjig o Afriki, objavil antologijo sodobne afriške literature, prevajal afriške avtorje v nemščino in tako dalje. Festival bo letos povezal devet slovenskih krajev in Trst. Prvič bo gostoval v strogo varovanem bunkerju Škrilj v Kočevju, do katerega se lahko pride le pod nadzorom in v organizaciji lokalnega zavoda Kočevsko.

 

***

V Ljubljani bo danes edina priložnost, da si ogledate produkcijo letošnjega laboratorija Vie Negative pod naslovom Iz te moke ne bo kruha. Vstopnine za predstavo, ki bo ob 20.00 potekala v Stari mestni elektrarni, ni. Kaj pa VN lab sploh je, nam je povedala performerka in PR-ovka Sara Horžen:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Na kakšen način se tovrstno gledališče razlikuje od bolj konvencionalnih?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***
V Ljubljani se je danes odvila tudi novinarska konferenca pred 21. Festivalom slovenskega filma, ki bo prihodnji teden od 10. do 15. septembra potekal v Portorožu. Pričakuje se okrepljen strokovni program, v igro pa se kot filmsko in večerno prizorišče za zabave vrača nekdanje skladišče soli - Monfort. Ena bolj pričakovanih premier festivala bo 13. septembra ob 18.45, ko bo na vrsti film Posledice. Film je že bil izbran tudi v programe londonskega BFI festivala, ter festivala TIFF v Torontu.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.