Glej, v živo o nekropolitiki

Kulturna ali glasbena novica
19. 2. 2016 - 15.10

Pred dnevi so privrele na dan informacije, da so v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij Ksevt glede na poročilo urada ministrstva za finance za nadzor nad porabo v letu 2014 nenamensko porabili proračunski denar. Po poročanju časnika Delo naj bi šlo za skoraj 46.000 evrov, ki so jih po besedah Mihe Turšiča namenili plačilu najemnine občini Vitanje za uporabo objekta. Inšpektorat je glede na omenjeno poročilo ugotovil netransparentno gotovinsko poslovanje zavoda, kar pa po Turšičevih besedah ni res, in v odzivu javnosti nadalje govoril o tem, da poslovanje zavoda sploh ni bilo predmet raziskave. Nekdanji vršilec dolžnosti direktorja je včeraj v izjavi za javnost zapisal, da pri svojih trditvah o neustreznem poteku in ugotovitvah inšpekcijskega nadzora vztraja in da je inšpektor deloval subjektivno in »očitno pristransko«. Ksevt naj bi se med tranzicijo iz zasebnega v javni zavod srečeval z določenimi obveznostmi, kot so stroški telefona in elektrike, ki jih je z asignacijami kril javni zavod. Turšič je do danes zaradi neurejenih razmerij ostal brez številnih, še vedno neizplačanih plač, medtem ko je bil dolg do Lovšinove izplačan v obliki honorarja, je še zapisal Turšič. Ob tem sprejema odgovornost za morebitno formalno napačno obliko izplačila nekdanji soprogi, ne pa tudi za: » /.../ zavajanja o lastnem okoriščanju na račun proračunskih sredstev«.

 

Nadaljujemo s še eno proračunsko situacijo na domačih tleh, tokrat v založbenih vodah. Družba za upravljanje terjatev bank DUTB je za 21. april ponovno napovedala javno dražbo 631.117 delnic Založbe Mladinske knjige. Gre že za četrto dražbo večinskega paketa delnic te založbe, ki ga je pred dvema letoma pridobila založba Učila International, ki nato do danes te kupnine ni poravnala.

 

V Gledališču Glej pa se bo danes ob 20. uri mudil in predaval bolgarski filozof Stanimir Panayotov. Izhajal bo iz analize razlikovanja med Foucaultovsko biopolitiko in nekropolitiko, kot jo je razumel Achille Mbembe. Predvsem gre za štiri medsebojno povezane procese, kot so zgodovinjenje, rasnost, nekropolitika in nekropolitika kot rasnost. Pod naslovom Neonekronomikon: ponavljanje sebe in smrti-za-sebe bo torej predstavil tudi sorazmerno nov termin nekropolitike, o katerem smo ga povprašali tudi mi:

Izjava

Na današnjem predavanju se bo Stanimir Panayotov držal predvsem prvega dela knjige Nekropolitika, rasnost in globalni kapitalizem. Zgodovinjenje biopolitike in forenzike politike, umetnosti in življenje, ki sta jo Marina Gržinić in bosanski mislec Šefik Tatlić izdala leta 2014. Do samega pojma nekropolitike pa lahko dostopamo na več načinov:

Izjava

 

Za konec predstavimo še veselo novico iz fotografskih vod. Podobno kot nekatera pretekla tekmovanja smučarskih skokov se je zaključil mednarodni fotografski natečaj organizacije World Press Photo, na katerem sta v kategoriji Ljudje prvo in drugo mesto osvojila Matic Zorman in Matjaž Krivic. Cerkljanski fotograf Matic Zorman je prav pretekli teden prejel že nagrado Balkan Photo Award v kategoriji Portret, tokrat pa ga je na zmagovalno mesto ponesla fotografija z naslovom Čakajoč na popis, ki je nastala v srbskem migrantskem nastanitvenem centru Preševo. Deklica, ki stoji za ograjo, je prekrita s prozorno pelerino, ki je menda fotograf sprva ni opazil, dokler ni doma ponovno pregledoval fotografij. To še zdaleč ni prvo mednarodno priznanje fotografa Matica Zormana, ki ga je pot od Gorenjskega glasa v lovu za perečimi družbenimi tematikami večkrat vodila tudi na konfliktna območja Zahodnega brega.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness