Govoriti brezpredmetnost

Kulturna ali glasbena novica
18. 5. 2018 - 15.10

Kam se dat, kam se dat, stalna petkova dilema. V zavodu Osmoza ob 140-letnici rojstva ruskega umetnika Kazimirja Maleviča poteka simpozij Svet kot brezpredmetnost. Malevič je sicer bolj kot po svojih teoretskih tekstih, ki jih bodo udeleženci mleli in predelovali, znan po sliki Bel kvadrat na beli podlagi.

Simpozij je rezultat sodelovanja rusistike Oddelka za slavistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Filološke fakultete v Beogradu, Zavoda Delak, Zavoda Projekt Atol, Društva Ljudmila, Zavoda Osmoza in Zavoda Radio Študent. Idejna vodja simpozija je dr. Kristina Pranjić, ki smo jo vprašali, kaj pomeni misliti Maleviča 140 let po rojstvu?

Izjava

V času Stalinovega prevzema oblasti je bil prav Malevič med umetniki, ki so v Sovjetski zvezi lahko živeli, a so bili prisiljeni v svojevrsten molk - niso smeli razstavljati, govoriti o svojem delu ali objavljati člankov … Kakšen je danes odnos do Maleviča v Rusiji, so mogoče na podoben način obeležili to obletnico? Odgovarja Kristina Pranjić.

Izjava
Kako bi Malevič ustvarjal danes, z vsem tehnološkim napredkom in kulturo, ki je še bolj zasvinjana, kot je bila v njegovih časih? Bi sploh ustvarjal? Odgovarja Kristina Pranjić.Izjava

Vikend bo torej v znamenju Maleviča. Podrobnejši program s seznamom predavateljev si lahko ogledate na Facebook strani simpozija, kjer lahko prek prenosa v živo spremljate tudi celoten dogodek. Do prenosa lahko dostopate tudi na spletni strani Radia Študent. 

Danes pa je tudi mednarodni dan muzejev, ki ob vrsti različnih dogodkov, dogajanj in happeningov zagotavlja prost vstop v vse muzeje. Ni slabo za petek!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kolegici je drugače vedno ime Kristina Pranjić! Hvala.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness