Gradnja Moderne

Kulturna ali glasbena novica
15. 2. 2017 - 15.10

V množici, ki je prejšnji teden preplavila Moderno galerijo, so se redki spomnili na kompleksno genezo same stavbe. Njen arhitekt je Edvard Ravnikar, verjetno najvidnejši Plečnikov učenec, ki pa je prav zaradi Plečnikovega obvladovanja arhitekturnega področja v tridesetih letih prejšnjega stoletja težko izvajal lastne projekte. Danes se je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje odprla razstava z naslovom Ravnikar, Plečnik in Moderna galerija, ki se dotika prav tega odnosa učitelja Plečnika in učenca Ravnikarja ter njegovega prvega javnega naročila. Moderna galerija je bila sicer ustanovljena na pobudo umetnostnega zgodovinarja Izidorja Cankarja kot muzej sodobne umetnosti.

To se je zgodilo leta 1935, ko je Ravnikar že intenzivno sodeloval s Plečnikom pri risanju načrtov za Univerzitetno knjižnico v Ljubljani. Vseskozi si je za pridobitev Ravnikarja prizadeval Cankar, tudi po tem, ko je postal veleposlanik v Buenos Airesu. Zakaj pa si je prizadeval prav zanj? Odgovoril nam je Andrej Hrausky, kritik in poznavalec Plečnikovega življenja in dela.

Izjava*

 

Pri govoru o Moderni galeriji se zato ne moremo izogniti vprašanju o odnosu med Plečnikom in Ravnikarjem, učiteljem in učencem, ki je imel velik vpliv na dinamiko Ravnikarjevega načrtovanja Moderne galerije. Kljub temu pa se je Ravnikar zavestno uprl tendencam Plečnikove šole. Na kakšen način je to storil, Hrausky odgovarja:

 

Izjava*

Razstava bolj kot v same odnose med akterji umetnostnozgodovinske in arhitekturne scene, ki sta vodili tempo gradnje Moderne galerije, ponuja vpogled v sam izvor Moderne galerije kot stavbe. Predstavljeni so tako Plečnikovi kot Ravnikarjevi načrti, Ravnikarjev dnevnik ter fotografije, povezane z gradnjo galerije. Razstava bo na ogled v kapeli fužinskega gradu do 9. aprila.

Pod okriljem Striparne Pritličje pa bo ob 20. uri odprta razstava Primoža Bertonclja, ki že dvajset let provocira s svojimi stripi v reviji Joker, v katerih poleg Jokerja redno nastopata še pingvin Neki neznanec in Zasekamož. Pred pregledno zasnovano razstavo bo v dvorani kulturnega prizorišča potekal pogovor z avtorjem.

Sredin pregled kulturnega dogajanja je spisala vajenka Anja.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.