Grafični materializem

Kulturna ali glasbena novica
18. 1. 2021 - 15.10

Mala galerija Banke Slovenije je prejšnji teden začela z odprtjem grafične produkcije z naslovom Vrednost grafike študentov likovne pedagogike Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Razstava se osredotoča na odnos med umetnostjo in potrošništvom ter preizprašuje vlogo umetnika. 

 

Grafika z zmožnostjo reprodukcije odpira vprašanje in problem statusa umetnine, saj izpodbija prepričanje o njeni samoniklosti ter neponovljivosti. Po mnenju kuratorja galerije Vladimirja Vidmarja razstava odgovarja tudi na izziv trenutne fizične nedostopnosti galerijskega prostora, saj se, citiramo, »predstavlja skozi kukala na sami fasadi galerije, skozi katera je omogočen pogled na grafiko v obliki videoprojekcij«, konec citata. To po Vidmarjevem mnenju kaže tudi na prilagodljivost umetnosti, ki se vedno znova reartikulira glede na zgodovinsko situacijo. 

Govorili smo s profesorjem in mentorjem študentov in študentk, ki so razstavljali, Črtomirjem Frelihom. Podrobneje nam je opisal koncept razstave:  

Izjava

Svoj prispevek k razstavi nam je opisala Glorija Ana Lupus, ena izmed sodelujočih študentk. Povedala nam je, zakaj je po njenem mnenju grafika še vedno aktualen medij umetniškega ustvarjanja: 

Izjava

V razstavne prostore Male galerije Banke Slovenije lahko pokukate do 8. februarja, in sicer od torka do petka med 11. in 19. uro .

 

Avtorica naslovne slike: Glorija Ana Lupus

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.