Guganje po zajčje

Kulturna ali glasbena novica
18. 2. 2016 - 15.19

Pravljice delijo svet odraslih na pol. Ob poslušanju zgodb svoje mladosti se ljudje z vsemi sekundarnimi spolnimi znaki nostalgično nasmihajo ali pa jih zagrabi panika in se jim nožni prsti spremenijo v marelice. Zakaj? Ne zato, ker bi sam narativ pravljic dajal ekstremno veliko manevrskega prostora za interpretacijo in bi razjasnjevanje, ali je Bambi občudovanja in usmiljenja vredna gozdna žival ali potencialna okusnost v obliki divjačinskega golaža, delalo veliko problemov.

Spomin na pravljice je odvisen od okoliščin, v katerih so jih kot še miniaturni ljudje slišali. Velika razlika je, če so na primer Modrega zajca Ele Peroci doživeli v izvedbi dobrih lutkarjev in lutkaric v nekem karizmatičnem, ljubko opremljenem gledališču ali v izvedbi očetovega penisa, prekritega z nogavico v neki vlažni, za odtenek manj ljubko opremljeni kleti.

Svojim otrokom verjetno želite vse najboljše. Zato vljudno vabljeni v Lutkovno gledališče Ljubljana. Danes ob 18. uri bo tam premierno odigrana predstava Anje Štefan z naslovom Gugalnica za vse. Nekaj o vsebini nam je povedala režiserka Ajda Valcl.

Izjava

 

Od predstav za kratke ljudi pa h kratkim filmom. V Kinoteki si lahko danes od 21.00 naprej ogledate izbor evropskih filmov neodvisne produkcije, ki jih je zbrala in nagradila strokovna režija festivala Luksuz. Več o tem, kaj razen kratkosti druži filme tega izbora, predstavnik festivala Luksuz Tom Gomizelj.

Izjava

Projekciji bo sledil pogovor z režiserkama Ano Veldić in Oljo Budimir ter režiserjem Martinom Semenčićem, po pogovoru pa bo poskrbljeno za pogostitev z avtentično jedačo in pijačo iz Dolenjske.

 

Če sovražite lutke in Dolenjsko, radi pa imate arhitekturo, kulturnost tega četrtka za vas še ni izčrpana. Mao, Mao, MAO – Muzej za arhitekturo in oblikovanje bo med 18. in 20. februarjem gostil uvodno konferenco evropske platforme arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov Future Architecture. Konferenca bo prva dva dni, torej v četrtek, 18. 2., in v petek, 19. 2. 2016, ko bodo na sporedu predvsem predavanja in predstavitve, odprta za javnost, udeležba pa bo brezplačna.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.