Gverilska kultura

Kulturna ali glasbena novica
15. 6. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v ponedeljkovih Kulturnih novicah. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in njegovi sodelavci nadaljujejo s trdim bojem za obstanek slovenske kulture. Pretekli petek je tako kulturni minister s sodelavci sprejel predsednika društva Šentjakobskega gledališča Ljubljana Janeza Vlaja in njegovega direktorja Milana Goloba. Govorili so o načrtovanih aktivnostih ob stoletnicah ustanovitve društva in krstne uprizoritve na odru Šentjakobskega gledališča. Minister za kulturo je ob tem povedal predvsem bistvene stvari. Na primer, da se “jubileja ne sme spregledati”. Poleg tega pa je še modro dodal, da “so to doskočne deske, ki nudijo ogromno užitka, osebnega zadovoljstva in pripadnosti”.

Pretekli petek so razglasili letošnje dobitnike Župančičeve nagrade, ki predstavlja najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana za umetnost. Nagrado za življenjsko delo bo letos prejel arhitekt Stanko Kristl, ki je v Ljubljani pustil pečat z Vrtcem Mladi rod, atrijsko hišo na Borsetovi in projektom urgentnega bloka kliničnega centra v Ljubljani. Poleg njega bodo nagrade za dvoletno ustvarjanje prejeli še Dunja Zupančič in Dragan Živadinov, znana po skupnem ustvarjanju na področju uprizoritvenih umetnosti in širše; pesnica Nina Dragičević ter skladatelj Nino de Gleria. Nagrade bodo podelili septembra.

Na današnji dan se pričenja štirinajsti festival Svetlobna gverila. Na festivalskih dogodkih si bo mogoče ogledati svetlobne instalacije, projekcije in objekte povečini slovenske produkcije. Dela vključujejo tudi izdelke, nastale na študentskih in dijaških delavnicah, ki so potekale med letom. Epicenter dogajanja bo tudi letos Galerija Vžigalica, v njeni neposredni bližini pa si bo mogoče ogledati mnoge projekte na prostem. Festivalske instalacije bodo sicer na ogled po večjem delu centra - od Tromostovja, Kongresnega in Mestnega trga pa do Stare elektrarne in Galerije Alkatraz.

Tema letošnjega festivala Svetlobna gverila so narava in njene mogočne sile. Koncept festivala se opira na predmoderno tradicijo štirih osnovnih elementov, ki se jim pridružuje peti element. Kot so zapisali organizatorji, razumejo peti element kot duhovno prvino oziroma prasilo, iz katere se porajajo štirje elementi. Umetnikom pa je bila prepuščena svoboda, da peti element opredelijo in razumejo po svoje. Več o dogodkih, temi in posebnostih letošnjega festivala je povedala kuratorka in producentka festivala Katarina Mirovič.

Izjava

O Laboratoriju Svetlobne gverile in mladih ustvarjalcih na festivalu nadaljuje Mirovič.

Izjava

Mirovič zaključi z opisom dela Aleksandre Stratimirović in drugih novomedijskih projektov.

Izjava

V sklopu Festivala se bosta danes zvrstila dva dogodka. Ob 21:30 bo na Trgu revolucije potekal avdiovizualni performans, ki združuje intermedijsko prakso Boštjana Čadeža in performativno telo Tatiane Kocmur. Performerka bo pokrita z LED lučkami, ki so odzivna na gibanje. Niz njenih gibov tako generira sliko in zvok, ta pa sestavljata animirano podobo, podkrepljeno z video projekcijo. Dogodku bodo sledile  plesne intervencije festivala U[krep] na Novem trgu, kjer bodo slovenske plesalke in plesalci pod Goethejevim sloganom Mehr Licht uprizorili kratke plesne sekvence.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.