Hail Satan!

Kulturna ali glasbena novica
24. 10. 2014 - 14.10

Dolg je krščanskega izvora. Nekdo je umrl na križu in vse pošteno zadolžil - za vedno. Pravzaprav, krščanstvo dolg dematerializira, spremeni njegovo agregatno stanje, dolg postane plinast, duševen, metafizičen. Podobno kot finančni kapitalizem, nadaljevanje krščanstva z drugimi sredstvi. Vprašanje pa je, kaj se zgodi, ko se zadolži krščanstvo samo, točneje, ko se zadolži njegova izpostava, Mariborska nadškofija. S tem vprašanjem se ukvarja umetniški kolektiv Was ist Maribor?, ki za predmet gledališkega dokumentarca Igra o antikristu. Oratorij po mariborski nadškofiji jemlje eno izmed največjih in najodmevnejših dolžniških kriz v Republiki Sloveniji. Odmeven pa je tudi sam dogodek predstave, kajti zaradi odpovedi koproducenta SNG Maribor, čemur naj bi botrovali finančni in ne ideološki razlogi, se uprizarja s polletno zamudo in z drugim koproducentom, Cankarjevim domom. Prav tako se predstava napoveduje kot vrhunski in skorajda prelomen umetniški dogodek.

O tem, kakšno strategijo so pri uprizoritvi izbrali in ali gre za moralistično kritiko moralističnega diskurza RKC kot take, govori Matjaž Latin, ki skupaj s Sebastijanom Horvatom, Aljošo Ternovškom in Andrejo Kopač tvori kolektiv Was ist Maribor?

* Izjava se nahaja v posnetku

Takšni strategiji, ki naj bi konec koncev mapirala širši zemljevid dolžniških zgodb postranzicijskega obdobja in ustroja finančnega kapitalizma, predhodi tudi zavezanost kolektiva dokumentarnemu gledališču in identitetne točke Maribora kot paradigme obravnavanih pojavov.

* Izjava se nahaja v posnetku

Igra o antikristu. Oratorij po mariborski nadškofiji bo v produkciji Maske in številnih koproducentov uprizorjena drevi ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Dobesedni enkratnosti dogodka bo sledila edina planirana ponovitev, jutri v Dvorani Union v Mariboru.

 

Hail Satan!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness