Happy Bollyday

Kulturna ali glasbena novica
3. 5. 2013 - 14.10

V nedeljo se prične Filmski teden Evrope, ki se bo odvijal v trinajstih slovenskih mestih. Kljub dejstvu, da bodo projekcije brezplačne, se nam obeta raznolik pregled evropske filmske produkcije. Ta bo trajal vse do dvanajstega maja. Predstavljeni bodo mnogi nagrajeni filmi, kot je Tiranozaver, ki je slavil na festivalu Sundance, opevani nemi film Umetnik, ki je zbral zavidljivo število nagrad, in film Resničnost, ki je v Cannesu prejel veliko nagrado žirije. Poleg kakovostnih uprizoritev bodo ponujeni še spremljevalni in pedagoški program, druženja, delavnice za otroke ter pogovori s filmskimi ustvarjalci.

Pedagoški program Filmskega tedna Evrope obsega izbrane filme in filmsko vzgojo, ki skuša otroke in mladino aktivno vključiti v filmsko (po)ustvarjanje. Letos se organizatorji obračajo predvsem na srednješolce in na zadnjo triado osnovnošolcev. Več o filmski vzgoji nam je povedal eden izmed mentorjev, Rok Govednik:

//////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Jutri se na izlet lahko odpravite v Zagreb, kjer se bo pričel Subversive Festival. Odprl ga bo film The Pervert's Guide to Ideology režiserke Sophie Fiennes. Filmski del festivala bo trajal do dvanajstega maja, v torek pa se bosta obenem pričela še forum in konferenca, ki bosta trajala vse do osemnajstega maja. Zadnji teden festivala bo obogaten še s knjižnim sejmom. Med govorci, ki so potrdili udeležbo, najdemo tudi Chantal Mouffe, Maurizia Lazzarata, Slavoja Žižka in Tariqa Alija.

Vse najboljše pa danes želimo Bollywoodu. Mineva namreč sto let od projekcije prvega filma tamkajšnje produkcije. Gre za nemi film Raja Harishchandra. Obletnico bodo obeležili z dvema filmoma o skromnih začetkih in današnjem vplivu tega segmenta filmske industrije. Eden od teh filmov je Bombay Talkies (Bombajski zvočni filmi), ki govori o indijski ljubezni do filma in bo predvajan tudi na festivalu v Cannesu.

Gre za ogromen trg, na katerem se vsako leto proda 3 milijarde kino vstopnic in na katerem so lani posneli skoraj 1500 filmov.

Indija je država filmofilov, saj se tam v kino vsak dan odpravi kar 14 milijonov prebivalcev. Bollywood se razvija in spreminja: nekoč je bilo zanj značilno prikazovanje dogovorjenih porok, danes pa v filmih prevladuje zahodnjaški način parjenja.

Utrujena od prazničnega počitka je kulturne novice pripravila Nika Mahnič.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.