Heroji in ikone

Kulturna ali glasbena novica
20. 3. 2015 - 15.10

Sonce je po mrku spet z nami, vesoljni pojavi v navezavi na humanizem pa zanimajo tudi ekipo zavoda KSEVT. Tam se jutri odpira razstava, naslovljena Ikone nevidnega. Kot preberemo v spremnem besedilu, so, citiramo: »sami astrofizikalni pojavi tako zelo drugačni od fizikalnih pojavov na Zemlji, da se jih ne da ilustrirati z izkustvenimi prispodobami.« Kako pa potemtakem? O tem smo povprašali Miho Turšiča, ta pa nas je posvaril, da se v KSEVT-u ne ukvarjajo s tehnologijo, temveč z razumevanjem pojavov. Zainteresirana javnost po svojih močeh opazuje vesolje, na njegovo podobo pa močno vpliva tudi hollywoodska filmska produkcija. Igralci že potujejo v druga osončja! ... Več o tem, Turšič:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Razstava zajema tematski sklop, posvečen vesoljskemu vidu. Ta raziskuje podobe nevidnega, ki so nastale kot stranski produkt raziskovanja vesolja ter so ikonične. Lahko o tako imenovanem vesoljskem vidu izvemo kaj več?

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Že ta večer pa se v Umetnostni galeriji Maribor odpira razstava Naši heroji oziroma Heroes we love. Razstava prezentira ikone socialistične umetnosti oziroma umetnosti iz časa nekdanjega jugoslovanskega socialističnega režima. Zajema predvsem realizem reprezentativnih javnih spomenikov. Realizacija razstave je bila načrtovana že za leto 2013, tokrat pa se le odpira – grandiozno in monumentalno. Kako je ogromne slikarije, kiparske voluminozne sohe ter celo propadajoča dela možno razstaviti v galeriji, smo vprašali kustosa razstave, srbskega umetnostnega teoretika Miška Šuvakovića:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Razstava vključuje predvsem dela, ki so nastala kot plod socialistične revolucije, modernizacije in razvoja. Socialni realizem pa je bilo kot umetnost ideologije moč seveda zaslediti tudi v državah nekdanje Sovjetske zveze. Ta pa je bila po besedah Šuvakovića nekoliko drugačna kot jugoslovanska, saj je le-to zaznamovala večja odprtost države proti Zahodu. Šuvaković pa poleg tovrstnih vplivov poudarja vlogo naročnika, ki je v zgodovini umetnosti več kot le eden izmed pogojev:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Na drugi strani pa Šuvaković poudarja povezanost umetnosti z naročnikom:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Razstava Naši heroji za izhodišče postavlja pet primerov socialističnega realizma Jugoslavije, v Umetnostno galerijo Maribor pa so tokrat povabili tudi mlajšo generacijo umetnikov, ki se na pretekle spomenike pogosto referira, intervenira ali pa pomen spomenikov konceptualno razplasti. Med njimi so Sanja Iveković, Jasmina Cibic in Arjan Pregel, kustosinja razstave pa je poleg Šuvakovića tudi Simona Vidmar. Pridružuje pa se jima še Jure Kirbiš. Že jutri bodo spregovorili na mednarodni konferenci Umetnost, ki spreminja svet.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness