Humanistični marš

Kulturna ali glasbena novica
16. 5. 2017 - 15.10

Drago poslušalstvo, pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah. Stanley Brouwn  je pred več kot desetimi leti izvedel zanimiv poskus in je 21 dni popisoval vsak korak, ki ga je naredil med hojo. Štel je korake po stanovanju, mestu, službi ali le med hojo na sprehodu, kasneje pa je ta zapis kot umetniško delo objavil v knjigi my steps 12.12.2005 – 1.1.2006.
 

Hoja, mišljenje ter možganska stimulacija pa so povezane s številnimi misleci in umetniki; za primer vzemimo slovitega avtorja J. R. R. Tolkiena, ki je bil znan po svojih nevzdržno dolgih sprehodih po gozdu. Tokrat pa je v slovenskem prevodu izšla knjiga, ki združuje ti dve človekovi dejavnosti; mišljenje in hojo. Filozofija hoje je knjiga francoskega filozofa srednje generacije Frédérica Grosa, ki bo osrednja tema današnjega pogovora v Trubarjevi hiši literature.

Ob 18. uri bosta knjigo Filozofija hoje predstavila urednik knjige in filozof Goran Potočnik Černe in Milan Hosta, avtor ene prvih disertacij na temo filozofije športa.

 

Hoja se pojavlja tudi v obliki družbene intervencije, če za primer vzamemo različne pohode in proteste. Podoben učinek ima lahko tudi umetnost, o tem pa bo danes ob 19. uri v Muzeju sodobne scenske umetnosti +MSUM potekal pogovor o knjigi Umetnost kot intervencija. Malo več o sodobni kritični vlogi umetnosti nam je povedala avtorica knjige Polona Tratnik.

IZJAVA

Katera umetniška praksa ali oblika pa je najprimernejša in najučinkovitejša za intervencijo?

IZJAVA

Pa je res možna intervencija le izven institucionalnih društev ali je možnost tega tudi znotraj ali vsaj s pomočjo institucij?

IZJAVA

 

Ob 21. uri zvečer pa se bo v Kinu Šiška začel koncert Orena Ambarchia. Še pred koncertom bo ob 18.uri potekal pogovor z nastopajočim glasbenikom in skladateljem. V kolikor se vam takrat še ne bo dalo iz hiše, se le priklopite na frekvenco Radia Študent, kjer vam bomo pogovor z Orenom Ambarchiem v živo dozirali preko radijskih sprejemnikov.

 

Kulturne novice je pripravila Mojca.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness