Humanistika in umetnost v vesolju

Kulturna ali glasbena novica

Projekt Voyager/Nečloveški agent Mihe Turšiča in Špele Petrič je prikazal umetniško formo – neutilitaren objekt, kompozit na presečišču humanistike in znanosti, ki bi lahko postal primer nove metodologije za umetniško prakso v vesolju. Sposobnost samoobnavljanja digitalne kode in ostale značilnosti avtonomnih sistemov, ki temeljijo na principih živega, pomenijo nov impulz za razmislek, kako je biti človek v vesolju. Ob zaprtju razstave Voyager/Nečloveški agent bo v Galeriji Kapelica ob 17. uri potekal simpozij, naslovljen Topologija nečloveških agentov, ki bo ponudil prostor za razmislek o človekovi prisotnosti v vesolju v kontekstu biotehnološkega in digitalnega napredka. Trije mednarodni strokovnjaki, Martin Hanczyc, Manfred Mücke in Darko Fritz bodo nastopili s predstavitvami »Protolife«, »Sustainable Computing Research« in »Computer Art Theory«.

O poteku današnjega simpozija smo se pogovarjali z organizatorjem Miho Turšičem, direktorjem Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij:

*Izjava se nahaja v posnetku.

Preden začnemo razmišljati o možnosti prenosa živega izven človeškega okolja, je najprej treba odgovoriti na vprašanja, kaj sploh določa živo in kakšni so njegovi potenciali v vesolju. Takšna razmišljanja zahtevajo formiranje nove paradigme in vključitev umetnosti in humanistike v vesoljski program.

*Izjava se nahaja v posnetku.

Kdaj pa lahko pričakujemo polet prvega filozofa v vesolje?

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Za vse tiste, ki bi se raje prepustili problematiziranju življenja na Zemlji, pa priporočamo obisk avdio-vizualnega performansa INSTANT umetnika Danila Casti v mariborskem Kulturno izobraževalnem društvu KIBLA ob pol devetih. Inside Standard Trash bo s kombinacijo glasbe in podobe poskušal v realnem času delovati na kanale zaznave in sprejema, ki v sodobnem času postajajo vse bolj zasičeni z brezkončnim tokom informacij. Kurator Žiga Dobnikar nam je povedal, kaj predstavlja performans INSTANT:

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Novice je med Zemljo in kozmosom pripravila Kristina. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness