Ignor Roga

Kulturna ali glasbena novica

Virtualna realnost se je v nedeljo ponovno izkazala za edino izmed vseh realnosti, v kateri se še odvijajo kulturni dogodki in festivali. Na Facebooku se je namreč pretočil prvi večer festivala Ignor, ki ga istoimenski kolektiv organizira že četrtič. Ignor smo v prejšnjih letih lahko spoznali kot festival poezije in literature, ki ponuja predvsem platformo za mlajše in neuveljavljene oziroma neobjavljene avtorice in avtorje. Živo branje poezije in proze pogosto spremlja eksperimentalna glasbena in vizualna podlaga in tudi letos koncept ostaja enak.

Tokratni festival, ki bi se moral odviti lani oktobra, a je bil prestavljen, bo sestavljen iz šestih virtualnih večerov, ki se bodo vrstili vsako zadnjo nedeljo v mesecu od januarja do aprila. Preteklo nedeljo smo tako lahko bili priča prvemu. V dobri uri in pol dolgem posnetku so se predstavili štirje avtorji, ki so ob glasbeni spremljavi distorzirane harfistke Urške Preis brali svoje pesmi in prozo. Poslušali smo lahko pisanja Nežke Struc, Bineta Debeljaka, Sare Fabjan in Urše Majcen. Branja so bila z atmosfersko podlago znatno ojačana, iz spoja je nastajalo zamaknjeno stanje. Podlaga je ob končanem branju vsakega izmed nastopajočih doživela razpad v difuziji distorzije in na ta način zarisala jasne meje med poetikami mladih avtorjev. Nežka, ki je kot prva predstavljala svoj prvenec, naslovljen Do severnega sija, je nastopila s svojim performativnim branjem z vložki šepetanja in teatralnega jezika.

Večer je bil posnet vnaprej in v živo le predvajan. Čemu takšna odločitev, smo vprašali vprašali organizatorja Dejana Kobana.

Izjava

Na vprašanje, ali odsotnost publike bistveno vpliva na način izpeljave dogodka, Koban odgovarja:

Izjava

Včeraj okrog poldneva je gradbišče Rog obiskala skupina ljudi. Po nepotrjenih informacijah naj bi bili obiskovalci svetniki Liste Zorana Jankovića. Skupina obiskovalcev je po poročanju našega novinarja na območje tovarne vstopila peš, zapustili pa so ga v kombiju. Pred Rogom jih je pričakala šesterica protestnic in protestnikov, nekdanjih uporabnikov.

Izjava

Kakšno je stanje rogovcem odtujene imovine, še vedno ni natančno znano. Nekateri so lahko vstopili v Rog in odnesli svoje reči, drugi so jih iskali v skladišču na Povšetovi:

Izjava

Iz Mestne občine Ljubljana do zaključka redakcije nismo dobili potrditve obiska ali odgovora na vprašanje o njegovem namenu. Prošnjo naše novinarke za dostop do gradbišča so na občini pisno zavrnili, citiramo: »V trenutnih razmerah odprtega gradbišča v Rogu, odstranjevanja azbestnih kritin in drugih ekološko nevarnih odpadkov ter s tem tveganja poškodb fotografiranje v Rogu zaenkrat ni mogoče«. Konec citata.

Uporabniki in uporabnice Roga trdijo, da varnostniki službe Valina, ki varujejo vrata, tudi po lastni presoji spuščajo posameznike in posameznice v Rog. Naš poročevalec je bil priča izmenjavi med varnostnikom in protestniki:

Izjav

Varnostna služba Valina na naša vprašanja ni želela odgovarjati in nas je preusmerila na MOL.

 

Kulturne novice sta pripravila vajenec Martin in Tadej. Na terenu je bil Marko.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.