Igor Bezinović in Jet Pack4

Kulturna ali glasbena novica
17. 5. 2018 - 15.10

V Slovenski Kinoteki se bodo danes in jutri v sodelovanju z revijo KINO! posvetili mlademu hrvaškemu avtorju in režiserju Igorju Bezinoviću. Avtor, ki je na zagrebški univerzi diplomiral iz režije, filozofije, sociologije in primerjalne književnosti, se bo danes ob 21:30 predstavil z uporniškim dokumentarcem Blokada iz leta 2012. Za potrebe dokumentarca se je Bezinović leta 2009 pridružil študentskim protestom na Filozofski fakulteti v Zagrebu. 200 ur posnetkov je avtor urejal nato nadaljnji dve leti. Več o filmu in režiserjevi metodologiji snemanja nam je povedala odgovorna urednica revije KINO! Maja Krajnc.

Izjava

Jutri ob 18:00 bo kot uvod v projekcijo potekala okrogla miza, ki jo bodo pripravili ustvarjalci tematskega bloka, posvečenega Bezenoviću, v 33. številki revije KINO!. Posvetili se bodo avtorjevi metodi, ustvarjanju in avtorjevemu referenčnemu polju ter njegovi umeščenosti v kontekst sodobne hrvaške filmske produkcije, na okrogli mizi pa bo prisoten tudi režiser. Ob 20:00 pa bo okrogli mizi sledila projekcija režiserjevega debitantskega igranega filma Kratki izlet iz leta 2017, ki je nastal po motivih istoimenskega romana Antuna Šoljana. Film označujejo kot humoren portret o izgubljeni generaciji, nekaj več o njem pa nam je ponovno povedala Maja Krajnc, ki bo okroglo mizo tudi moderirala.

Izjava

V Trubarjevi hiši literature bo danes ob 20:00 potekal četrti dogodek Jet Pack. Serija razprav Jet Pack, ki jo vodi Muanis Sinanović z izbranimi gosti, se dotika žanrskih klasik znanstvene fantastike in širšega področja underground literature. Tokrat bo razprava tekla o romanu The City and the City britanskega avtorja China Miévillea , ki je med drugim tudi doktor marksističnega prava, svoj žanr pa označi za weird fikcijo. Knjiga na temeljih moderne kvantne fizike govori o dveh mestih, ki zavzemata isto mesto v prostoru, a želita ostati ločeni, kar se zaplete z umorom. Muanis Sinanović se bo o romanu pogovarjal z Dinkom Kreho – enim najvidnejših mladih kritikov postjugoslavanskega prostora.

Kulturne novice sta pripravila Kaja in vajenec Patrik.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness