Igra uma in telesa

Kulturna ali glasbena novica
14. 11. 2016 - 15.10

Spoštovano poslušalstvo, ponedeljek je, vreme je, luna je, Spinoza pa pravi takole:

  1. Vsa telesa se bodisi gibajo bodisi mirujejo.

  2. Sleherno telo se giblje, zdaj počasneje zdaj hitreje.

In nekako na to temo: Danes vas ob 18.00 v Cankarjevemu domu čaka plesna predstava Pol-na-črta Mateje Bučar v koprodukciji DUM in Cankarjevega doma. Na »hipotetično začrtani meji/stiku med znanostjo in umetnostjo bo koreografinja odprla prostor gibu, telesu, mislim ter filozofskim in tehnološkim znanjem o meji, stiku, delitvi in napredku«. Vstop je prost.

Ob 20h v SNG Drama Ljubljana: Gospod Schuster kupuje cesto: večer nove nemške dramatike. Ulrike Syha se vrača v Slovenijo kot rezidentka Goethejevega inštituta. Posebej za to priložnost je pripravila izbor besedil, ki so zadnja leta zaznamovala nemški gledališki prostor. Pod vodstvom dr. Irene Samide so študentke in študenti obeh oddelkov prevedli besedila za študente AGRFT, ti pa bodo po napotkih Ulrike Syha pripravili bralno uprizoritev v Mali drami, ki jo bo režirala Maša Pelko. Branju bo sledil pogovor v nemščini s simultanim tolmačenjem v slovenščino.
Tudi tukaj je vstop prost.

Ob isti uri, torej ob 20h, posvečajo v Centru kulture Španskih borcev večer stvaritvi Zagrebškega plesnega ansambla – Spone. Avtor predstave je Roberto Olivan, vstopnice se pa gibljejo med 8 in 12 evrov. Predstava vodi gledalca v intimno mikrovesolje nastopajočih, kjer se prepletajo osebne in profesionalne izkušnje in kjer osebne ambicije trčijo ob ovire. Delčki življenj različnih likov se prepletajo s sponami, katerih se pogosto niti ne zavedajo. Spone, ti prepleteni mostovi, nam pomagajo razumeti, da navkljub razlikam vsi potrebujemo drug drugega. Več o dogodku nam je povedal Iztok Kovač, umetniški vodja skupine En-Knap:

IZJAVA

 

In še za konec: Študentsko filozofsko društvo v sodelovanju z Oddelkom za filozofijo letos ponovno organizira filozofski maraton. V središče sklopa predavanj je postavljen pojem igre. Filozofija v razmerju do igre izkazuje nenavadno dovzetnost za vsakokratno medsebojno razmejitev. »Goli« in »nezavezujoči« naravi igre se filozofija postavlja po robu s poudarkom na svoji »bistvenosti« in »večvrednosti.« Igra je zgolj igra, pri filozofiji pa gre zares. Dogodek se bo odvijal na Filozofski fakulteti med 14. in 18. novembrom. O maratonu nam je več povedala Bojana Jovićević, ki bo v okviru dogodka predavala na temo Derrida: Z igro proti strukturi.

IZJAVA

"Živela kultura"; pravita vajenki Saša in Mojca, pod budnim nadzorom mentorja Domna.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.