Ilustracija na turneji

Kulturna ali glasbena novica
10. 11. 2021 - 15.10

Včeraj zvečer se je v galeriji Dobra vaga odprla razstava LUSTR na turneji. LUSTR je festival sodobne ilustracije in stripa, ki se vsako leto odvije v Pragi. Osredotoča se na dela mladih umetnikov in umetnic ter neodvisno umetniško sceno. Letošnja izvedba nosi naslov Uničeno. Več o temi razstave pove kuratorka Barbora Müllerová.

Izjava

Razstava se osredotoča na eksperimentalne oblike ilustracije in stripa, v katerih avtorji združujejo različne tehnike in pogosto presegajo okvire tistega, kar običajno dojemamo kot ilustracijo. Ta namreč pogosto izhaja iz besedila, mnoga razstavljena dela pa so nastala neodvisno od predloge in so abstraktnejša. Ker gre za razstavo mladih čeških avtorjev, smo kuratorko vprašali, katere so specifične značilnosti, ki jih prepoznava v ustvarjanju mladih čeških ilustratorjev.

Izjava

Kljub eksperimentalnim težnjam pa je večini skupno izhodišče klasične ilustracije pravljic, nadaljuje Müllerová.

Izjava

Na razstavi posebej izstopa tudi veliko število zinov ali knjig umetnika. V času, ko ni bilo mogoče razstavljati ali ilustrirati knjig, saj te niso izhajale, so se mnogi umetniki posvetili izdelavi takšnih knjižic. Müllerová pove tudi, da do zini ali knjige umetnika, ki jih imenujejo samizdat, del češke tradicije že od petdesetih let. Takrat so posamezniki ročno prepisovali cenzurirana besedila in jih delili med ljudi. Danes pa je kultura izdelave, deljenja, kupovanja in branja zinov na Češkem zelo raznolika in živahna. Obsega namreč najrazličnejše žanre, od zinov za gejmerje do zinov z recepti in umetniških zinov. Müllerová predstavi enega izmed zinov, ki si jih lahko ogledate, preberete ali kupite na razstavi.

Izjava

Ogovorili pa smo tudi eno izmed umetnic. Jana Jarošová se na razstavi predstavlja s serijo slik, ki so na svileno blago naslikane s črnim črnilom. Gre za preproste podobe cvetja in živali ter različnih vsakdanjih predmetov, ki jih združuje z besedilom, v ospredje pa postavlja učinkovanje črnila na blago. Več o motivih svojih slik Jarošová.

Izjava

Razstavo lahko obiščete do tridesetega novembra.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.