Ilustracija v galeriji

Kulturna ali glasbena novica
31. 3. 2021 - 15.10

V zadnjih urah svobode, ki so nam še naklonjene, smo se odpravili na edini kraj, ki v zadnjem času deluje precej nemoteno: v galerijo. In sicer v Galerijo Vodnikove domačije, kjer so trenutno na ogled ilustracije hrvaške ustvarjalke Vendi Vernić.

Razstava postavlja na ogled ilustracije treh knjig: ilustracije iz otroških zgodb Eugèna Ionesca in Daniila Harmsa ter ilustracije dveh Gogoljevih satiričnih novel – Plašč in Nos. Če niso ilustracije za otroške tekste Ionesca in Harmsa nič presenetljivega, pa smo avtorico vprašali, kako je prišlo do tega, da je ilustrirala zgodbi Gogolja, ki nista otroški

Izjava

Čeprav je Vernić predstavljena z enim avtorskim in dvema naročenima projektoma, pa med njimi ni opaziti velikih razlik. Pristopi, ki zaznamujejo ilustracije Gogoljevega dela, so prisotni tudi pri Harmsu in Ionescu, čeprav so bile ilustracije teh narejene po naročilu založbe.

Vernić barvno risbo pogosto kombinira z drugimi tehnikami, recimo s kolažem; v svojih ilustracijah včasih uporabi perspektivo, pogosteje pa so podobe ploske in polne distorzij. Njene figure so pogosto povsem neodvisne od konvencionalne realistične reprezentacije: ena figura je lahko tako velika, kot je velika le noga druge figure. Glede na avtorje, ki jih ilustrira, pa se zdi ta izbira preprosto prava.

Vernić v besedilih, ki jih ilustrira, poleg lastne izkušnje išče tudi povezavo literature s sodobnim družbenim dogajanjem. Zato se njena ilustracija lažje osvobodi konvencije neposrednega prevajanja iz jezika v podobo:

Izjava

Vernić o povezavi med besedilom in podobo, ki po besedilu nastane, razmišlja predvsem kot o intuitivnem procesu. Procesu, ki je lahko zvest besedilu prav zato, ker ne izhaja iz nujnega iskanja podobnosti med besedilom in podobo.

Izjava

V galeriji pa niso razstavljeni le originali ilustracij. Poleg teh lahko prelistamo tudi vse tri knjige, v katerih so bile ilustracije natisnjene. Ob tem se nujno postavi vprašanje: kje so ilustracije Vendi Vernić bolj na svojem mestu? V knjigi - ob besedilu, na katerega se navezujejo - ali na steni - kot samostojna slikarska dela?

O razliki med ilustracijo, ki jo vidimo v knjigi, in ilustracijo, ki jo vidimo na steni, smo se pogovarjali s kuratorko razstave Mašo P. Žmitek:

Izjava

Če si želite ilustriranega Gogolja, Ionesca in Harmsa ogledati v živo, imate še nekaj ur časa.

Novice je pripravil Oskar, pomagal mu je Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness