Imaginarne novice

Kulturna ali glasbena novica
3. 10. 2014 - 14.10

Z včerajšnjo premiero predstave Nora Gregor v Slovenskem mladinskem gledališču je v mesto že dvajsetič stopil festival Mesto žensk. V okviru festivala pa se drevi v Škucu odpira razstava Raz(u)meščenost palestinskih umetnic Raede Saadeh in Larisse Sansour. Dela, ki so postavljena na ogled, se skozi različne izrazne medije in metode neposredno naslavljajo in rekonstruirajo izraelsko-palestinski konflikt oziroma izraelsko kolonizacijo palestinskega prostora. Govori Maja Vujić, kustosinja razstave in programska vodja festivala Mesta žensk.

* Izjava se nahaja v posnetku

Dela prav tako konstruirajo v dominantnih diskurzih odsotno spolno zaznamovanost izraelske kolonizacije Palestine, saj se avtorici v lastna dela umeščata tudi z opravljanjem različnih tradicionalnih ženskih opravil. Tako kolonizacija prostora postane tudi kolonizacija zaznamovanega telesa. Sam naslov razstave, Raz(u)umeščenost, ki meri na nekakšno umeščanje teles na mesta, kjer jim ni dovoljeno biti, pa se hkrati kaže tudi kot nek pogoj za aktiven, pa četudi imaginativen upor proti aktualni situaciji.

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Z imaginacijo pa operira tudi drugi današnji dogodek festivala Mesta žensk, kar 23 ur trajajoč performans Dream Hostel CII v konceptualni zasnovi Male Kline. Občinstvo, ki bo hkrati tudi soustvarjalec performansa, bo v DCHCII preživelo in prespalo dan. Skozi posebne imaginacijske vaje bodo sanjajoči beležili lastne individualne sanje in preko teh izkušenj skušali ustvariti kolektiven zemljevid sanj, s tem pa tudi gradnjo kolektivnih vezi. Dogodek je zaključni del projekta Dreamlab jesen 2014, platforme za ustvarjanje in eksperimentiranje z imaginacijo in telesom, ki naj bi rezultirali v ustvarjanju drugačnih kolektivnih vezi in ustvarjalnosti na področju scenskih umetnosti, izobraževanja in tudi gospodarstva. Vsaj tako pravijo ustvarjalci laba [leba].

 

Sanjam in imaginacijam pa še danes kar ni in ni konca. Predstava mlade režiserke Eve Nine Lampič in dramaturginje Simone Hamer Ampak to nima nobene zveze s Proustom, ki se v okviru platforme za mlade gledališke ustvarjalce BiTeater drevi premierno uprizarja v Kulturnici, se namreč ukvarja z nič kaj novim aktivnim spodbujanjem gledalčeve domišljije. Ti naj bi se ustvarili ob pomoči časovno omejenih improvizacijskih iger, ki skozi uporabo različnih teatralnih elementov ustvarjajo različne naracije, ki naj bi sprožale možnost nenehnega preizpraševanja samega statusa gledajočega.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness