Incognito v javnem prostoru

Kulturna ali glasbena novica
26. 3. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v petkovih Kulturnih novicah. Tokrat bomo govorili o življenju in delu umetnika Danila Milovanovića, predstavljenega na včerajšnjem dogodku Spoznajte rezidenta: Danilo Milovanović. Dogodek, ki je del piarovskega protokola rezidence, je potekal virtualno, organizirali pa so ga Pekarna Magdalenske mreže, Galerija K18 in Guest Room Maribor. Guest Room Maribor je artist-in-residency program, ki ga je leta 2011 ustanovila Pekarna Magdalenske mreže.

Milovanovića zanima urbani prostor, v katerega posega s preprostimi, neinvazivnimi sredstvi. Primer take intervencije je delo, kjer želi umetnik spremeniti letne čase. Jeseni nabrano listje je umetnik hranil in po pol leta vrnil pod ista drevesa. Razvoj lastne umetniške prakse opiše Milovanović.

Izjava

Umetniško prakso Danila Milovanovića lahko po načinu neinvazivne intervencije primerjamo z delom angleškega land art umetnika Richarda Longa, ki je vplival na Milovanovićev Longcut oziroma slovensko “daljšnico”. Longcut je vijugasta sprehajalna pot, ki vodi po daljši poti okrog dreves v parku. Projekt želi izpostaviti problematiko hitrega tempa sodobnega življenja. Milovanović o referencah v svojih delih.

Izjava

Začetki zanimanja za urbani prostor segajo v Milovanovićeva študentska leta, ko je bil kot študent na izmenjavi v Pragi. Tam je začel opažati problem vizualnega onesnaževanja mest, ki je nato postal tematika njegovega študijskega projekta. Plakatom, oglasom in reklamam, ki so glavni vir tega problema, je želel odvzeti obveščevalno informacijo. Iz odstranjenih plakatov je naredil papir, ki ga je nato, podobno kot listje pod drevesa, vrnil na njihovo prvotno mesto. 

Maribor ni Milovanovićeva prva rezidenca. Vredno je omeniti rezidenco na Poljskem, kjer je njegovo delo dobilo humanitarno noto, saj je za 88-letnega poljskega samotarskega brezdomca predelal kombi v sobo. Karantena pa mu je lansko leto onemogočila fizično prezenco in prebivanje v nemškem mestu Kemnitz. Milovanović je zato v omenjenem mestu najel fotografe, da so mu poslali fotografije mesta. Za vsak motiv nemškega mesta je želel najti podoben, če že ne enak motiv v Ljubljani.

Milovanović razloži še vsebino projekta, ki ga razvija za trenutno rezidenco v Mariboru.

Izjava

 

Z umetnikovim delom se je spoznavala Ajda. Pomagal ji je Jernej.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.