Izstreljeni kozmični anarhizem

Kulturna ali glasbena novica
7. 4. 2021 - 15.10

Včeraj je bila v digitalni svet izstreljena znanstvena konferenca Kozmični anarhizem. Konferenca je nadaljevanje obeležitve lanske stoletnice prvega avantgardnega dogodka pri nas, in sicer  novomeške pomladi, hkrati pa oznanja stoletnico več prelomnih avantgardnih dogodkov v jugoslovanskem prostoru.Kljub nekaterim tehničnim težavam je prvi dan postregel z bogatim programom, ki je predstavil tako slovensko kot širšo jugoslovansko zgodovinsko avantgardo.

 

Prvi panel konference se je osredotočil na Antona Podbevška, vodilno osebnost novomeške pomladi, kasneje pa tudi revialnega gibanja Treh labodov iz Ljubljane. Več o reviji je v svoji predstavitvi povedal dr. Marijan Dović.

Izjava

Dović Podbevška razume kot nosilno osebnost, hkrati pa tudi kot najbolj radikalnega predstavnika našega prvega avantgardnega vala. Kot vodilna figura labodjega vala je pridobil veliko število sledilcev, čeprav je svojo pesniško zbirko Človek z bombami izdal dokaj pozno, ko so bile njegove ideje že nekoliko preživete. V prvem avantgardnem valu so bili namreč bolj kot zbirke pomembni nastopi. Lahko bi sklepali, da se je za kozmičnega anarhista oklical sam, vendar temu ni bilo tako. Tako ga je v svojem romanu Novo mesto poimenoval Miran Jarc. O vlogi Podbevška v začetkih avantgardnega gibanja je govoril tudi dr. Lev Kreft.

Izjava

Prav vitalizem, ki je gnal Podbevška, je tisti, ki še danes buri raziskovalne duhove. Dović zagovarja, da se je s Podbevškovim delovanjem obetal preporod slovenske poezije, ki je žal nekako izzvenel. Nadalje sogovornik razloži, zakaj je opus Podbevška še danes vreden raziskovanja.

Izjava

Kljub temu da gre za znanstveno konferenco, se je panel, posvečen Antonu Podbevšku, končal s humorno noto.

Izjava

Prvi dan konference je bil posvečen vitalizmu in zatonu zgodovinskih avantgard našega prostora ter lokalno avantgardistično delovanje vmeščal v širši jugoslovanski prostor. Današnje nadaljevanje konference nas bo popeljalo v premislek o delovanju koncepta anarhizma v sodobni umetnosti in popularni kulturi, jutri pa k premisleku in kontekstualizaciji pojma v družbi. Posnetek prvega dne je dostopen na youtube kanalu knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, kjer bo potekal tudi današnji in jutrišnji prenos konference. Če zaključimo in strnemo pomen konference z besedami včerajšnje predavateljice dr. Irine Subotić: tema avantgard še po stotih letih ostaja sveža, saj buri raziskovalne duhove, ki prinašajo nove poglede na avantgardna gibanja na naših tleh.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.