Je konec kulture blizu?

Kulturna ali glasbena novica
27. 8. 2021 - 15.10

V današnjih negotovih, že skoraj jesenskih dneh smo priča ponovnemu porastu okužb z virusom COVID-19, ki mnoge napotuje k premisleku o prihajajočem novem valu. Epidemiološke omejitve, ki veljajo, kadar kulturni zavodi niso povsem zaprti, so že dobri dve leti stalnica vsakega obiska muzeja, gledališča, kina ali prireditev. Letošnja novost pogoja PCT se je pridružila vrsti ukrepov, kot so primerna razdalja med sedeži, nošnja maske in razkuževanje rok, za katere NIJZ in ministrstvo za zdravje upata, da lahko omejijo epidemijo. Kljub temu nove omejitve porasta okužb niso uspešno ustavile, zato vse pesti vprašanje ー kaj bo prinesla jesen?

Nedavni statistični podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo na drastičen upad obiska kulturnih ustanov. Pandemija in ukrepi, ki so z njo neposredno povezani, so obseg razstav v muzejih ter galerijah skrčili za več kot tretjino, obisk pa je padel za skoraj dve tretjini. Tegobe organizacije dela muzeja v času epidemije predstavi Sanja Kejžar Kladnik, predstavnica Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

Izjava

Okrnjeno je bilo tudi izvajanje v drugih kulturnih zavodih, predvsem je izvajanje programov oteženo v gledaliških in kino dvoranah. Več pove Metka Dariš, direktorica Kinodvora.

Izjava

Trenutni ukrepi za izvajanje kulturnih prireditev obsegajo razkuževanje rok pred vstopom in ob izstopu iz tako odprtih kot zaprtih kulturnih prizorišč, redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija ter obvezna uporaba zaščitnih mask. Poleg naštetih ukrepov je predvideno tudi preverjanje izpolnjevanja PCT pogojev, omejitve obiskovalcev v muzejih, galerijah, arhivih in na kulturnih prireditvah pa ni več. Priporočila NIJZ za izvajanje kulturnih prireditev so sicer stara nekje med dvema in osmimi meseci, lahko bi tudi rekli, da smo v pričakovanju novih, ki bodo aktualna za najnovejši val in najnovejšo različico virusa. Na NIJZ smo se obrnili z vprašanjem, kakšne ukrepe lahko pričakujemo in ali bodo kulturni zavodi ponovno zaprti, vendar so nas usmerili na resorno ministrstvo. Do konca redakcije z ministrstva za kulturo odgovora nismo prejeli.

Iz nekaterih kriptičnih izjav za javnost direktorja NIJZ, Milana Kreka, lahko sicer razberemo, da nas čaka nova semaforska shema. Ni torej jasno, ali bodo kulturni zavodi lahko ostali odprti ob upoštevanju PCT pogoja ali se jih bo ponovno zaprlo. Prav tako je zanimivo Krekovo mnenje, da pogoj PCT v cerkvah pri mašah ni potreben, saj so se odločili vzdrževati meter in pol razdalje, česar na hokejski tekmi po njegovih besedah ne moremo pričakovati. Kaj pa na primer ob obisku gledališča, kjer se vzdržuje tako razdaljo med obiskovalci, kot preverja PCT? Žal odgovora na to vprašanje nimamo.

V kulturnih ustanovah sicer pozdravljajo pogoj PCT, saj je edini ukrep, ki v zaenkrat negotovih časih nudi upanje na stabilno odprtost. Več o pogoju PCT pove Dariš.

Izjava

V pričakovanju covidne jeseni se torej kulturni zavodi ponovno pripravljajo tudi na najhujši scenarij ー zaprtje. V MGLC se pripravljajo na svoj največji projekt, Grafični bienale, ki bo lahko v celoti izveden tudi na spletu. V Kinodvoru pa bomo lahko filme v primeru ponovnega zaprtja zopet spremljali prek njihove spletne platforme. Čeprav se ne izkušnja razstave na spletu ne filmska projekcija na laptopu ne moreta primerjati z ogledom na temu namenjenem prizorišču, negotove okoliščine druge možnosti ne ponujajo. Kulture epidemija morda še ni pokopala, zgolj ugibamo pa lahko, kaj bo prinesla dolga jesen.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.