Jok brate, odpade

Kulturna ali glasbena novica
22. 10. 2012 - 14.10

V Slovenski kinoteki bodo danes zvečer z razstavo in projekcijo nove 35-milimetrske kopije filma Deveti krog režiserja Franceta Štiglica obeležili 90-letnico filmskega snemalca Ivana Marinčka. Večer se bo zaključil s pogovorom s snemalcem, ki ga bo vodil Karpo Godina, in s projekcijo filma Trenutki odločitve v režiji Františka Čapa. Ivan Marinček - Žan se je rodil 25. oktobra 1922 v Novi vasi pri Ptuju. Njegov filmografski opus zajema več kot 80 kratkih, dokumentarnih in igranih filmov. Zadnji Marinčkov celovečerni film pa je bil posnet leta 1977 in ga ni treba posebej predstavljati. Poslušajmo torej odlomek iz omenjenega filma:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

O tem, zakaj si je Ivan Marinček zaslužil današnji poseben rojstni dan v Slovenski kinoteki, smo se pogovarjali z Radovanom Čokom iz združenja filmskih režiserjev:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Čok polaga upe tudi v vse generacije, ki so v filmsko industrijo prišle za Marinčkom, čeprav si poimensko ni upal nobenega izpostaviti. Vseeno smo ga povprašali še o tem, kaj si misli o tem, da so snemalci v medijih vedno zapostavljena stran filmske industrije:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Ozrimo se malo še preko plank in poglejmo, kaj se bo danes še dogajalo po Sloveniji. V Murski Soboti v sklopu EPK poteka tretja izdaja projekta Literatura na cesti, v sklopu katere bodo študentje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru mesto oživljali z bralnimi intervencijami na ulicah. Na lokacijah, kjer stojijo kipi pesnikov ali njihove spominske plošče, bodo predstavili Josipa Jurčiča, Prežihovega Voranca, Antona Martina Slomška in revijo Slovenski narod.

 

***

Na Obali pa se od danes naprej še posebej ukvarjajo z jezikom. Italijanskim tokrat. Oddelek za italijanistiko UP FHŠ namreč prireja Teden italijanskega jezika po svetu s seminarji o poučevanju italijanščine, ki jih bo spremljal tudi filmski program. Danes bo v Tramontani ob 18. uri na voljo ogled filma La rabbia režiserja Piera Paola Pasolinija. Vsi dogodki in filmi bodo v italijanskem jeziku.

 

***

V Mariboru pa še do 26. oktobra poteka festival Borštnikovo srečanje, v sklopu katerega bo tudi danes kar nekaj performansov. Videli bomo lahko Češki fokus v izvedbi prve gimnazije v Mariboru, začenši ob 16. uri; V prelomu in Europeano s strani Lutkovnega gledališča Maribora in Ljubljane uro kasneje ter tudi Prezir II. v izvedbi ŠKUCA in SMG-jevo Dantonovo smrt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.