Jug(a)o za vedno

Kulturna ali glasbena novica
30. 11. 2020 - 15.10

Ali še pomnite, s katerim avtom se je ponašala bivša Socialistična federativna republika Jugoslavija? Z Yugom, seveda! V današnjih Kulturnih novicah se lotevamo umetniškega in raziskovalnega projekta Y? Project, ki so ga štirje prijatelji ‒ dva umetnika, mehanik in videast ‒  začeli z namenom popisa dejstev in mitov o Yugu, simbolu kreacij  jugoslovanske avtomobilske industrije. 

Yugo je do danes pridobil kultni status. Kljub potratnosti, visoki možnosti okvare in posledični potrebi po stalnem vzdrževanju si je avto zaradi nizke cene lahko privoščila skoraj vsaka jugoslovanska družina. Izvažali so ga tudi v Ameriko, kjer pa so ga zaradi neestetskega dizajna in tehničnih napak popljuvali vsi resni avtomobilski entuziasti. A Yugo se še danes pogosto fijaka po cestah mnogih bivših socialističnih držav. Navsezadnje so iz kragujevške tovarne Zastava zadnjega odpeljali šele leta 2008. 

Y? Project se je začel, ko je Neža Knez, kiparka in intermedijska umetnica, dobila idejo o potovanju z Yugom. Odločila se je, da sile združi z vizualnim umetnikom Danilom Milovanovićem in videastom Tonijem Poljancem ter z njima posname dokumentarni film. Pridružil se jim je tudi mehanik Luka Erdani, ki je pazil, da jih bo stara kripa uspešno pretovorila iz Kragujevca v New York. Pogovarjali smo se z Milovanovićem, ki nam je opisal zgodovino in idejni okvir projekta: 

Izjava

Milovanović predstavi še proces snemanja filma: 

Izjava

Kakšna pa je prihodnost projekta? Milovanović opiše še spremno razstavo:

Izjava

Premiera dokumentarnega filma, ki je nastal ob projektu Y?, bo na YouTube kanalu Kina Šiška danes od 21.00 do polnoči. 

Jugota je vžigal Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.