Junij v Ljubljani

Kulturna ali glasbena novica
12. 6. 2017 - 15.10

Pozdravljeni v današnjih kulturnih novičkah. Danes smo za vas pripravili predstavitev dveh plesnih predstav, ki si jih lahko ogledate v Ljubljani, ter nekaj ostalih informacij, ki zaznamujejo današnji dan. Pa začnimo. Od 9. do 15. junija v okviru festivala Junij v Ljubljani poteka Teden za ples. V sklopu prireditve si boste danes lahko v Stari elektrarni ogledali plesno predstavo Maje Delak z naslovom Kaj če... Predstava naj bi preizpraševala negotovost in nestabilnost situacije, v katero je pahnjeno telo plesalke na odru.

 

V Plesnem teatru v Ljubljani si lahko ogledate tudi plesni triptih Posvetitev pomladi, ki je nastal kot kombinacija koreografij Maše Kagao Knez, Rosane Hribar in Jane Menger, ki nam je tudi povedala nekaj več o predstavi. Zanimalo nas je, v kakšnem soodnosu je predstava z istoimensko baletno mojstrovino Igorja Stravinskega:

*Izjava

Koreograf originalne baletne predstave Vaclav Nižinski naj bi pred predstavo svojim plesalcem rekel: »Plešite življenje kamnov in dreves ..., plešite tam, kjer ne boste našli živih bitij.« Kaj ste svojim plesalcem rekli vi?

*Izjava

Festival Junij v Ljubljani je danes postregel tudi z obeležitvijo 60-letnice kultne slikanice Muca Copatarica, nastale izpod peresa Ele Peroci, ilustrirala pa jo je Ančka Gošnik Godec. Popularna otroška knjižica pa ni edina, ki letos praznuje visok okrogli jubilej: letos je 90. rojstni dan praznovala tudi ilustratorka Ančka Gošnik Godec. V zahvalo za mnoge nepozabne ilustrirane like, med katerimi so tudi tri botre Lisičice, Mamka Bršljanka, koza Kunigunda in Lučka Regrat, je danes v knjigarni Konzorcij potekal pogovor z ilustratorko.

 

Končujemo z osmrtnico. V 81.-letu starosti je umrl televizijski in filmski režiser Rajko Ranfl. Med njegova odmevnejša dela spadajo filmi Ljubezen, zgodba, nastala po istoimenskem romanu Marjana Rožanca, ekranizacija zgodbe Branke Jurca o lepotah in zagatah mladega dekleta v delu Ko zorijo jagode ter film Živela svoboda.

 

Kulturne novice je pripravila Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness