Kaj pa je tam, kjer ni galerij?

Kulturna ali glasbena novica
13. 4. 2021 - 15.10

Mladi na periferiji so se glede kulturnega dogajanja pred koronakrizo v glavnem zanašali na lokalne mladinske centre. Njihovo zaprtje je pomenilo zaprtje epicentrov za mladim zanimivo kulturo in vrstniško druženje v krajih, ki se že tako borijo za ohranitev mladih. Mladinski centri niso opravljali le vloge organizatorjev kulturnih dogodkov za mlade, temveč so prevzeli tudi vlogo socialnih podpornikov marginaliziranih mladih, njihove dejavnosti pa so bile z brezkompromisnim zaprtjem v številnih krajih povsem onemogočene. 

Tjaša Vidergar, vodja projektov in programa Mladinskega centra Litija, pa pravi, da je covidna kriza program mladinskih centrov povsem porušila. Več o tem, kako se je v času zaprtja delo mladinskega centra spremenilo in kakšne skrbi to prinaša, pove Tjaša Vidergar.

Smo se pa poskušal preselit na splet … 

ekstremno zaskrbljujoči so bli te časi … 

Zaskrbljujoče stanje pri mladih so opazili tudi v MC Velenje. Tamkajšnja programska vodja, Maruša Skornišek, nam pove, kako so se na soočili z duševnimi težavami lokalne mladine.

Mi mamo en program eMC Plac ozavešča … 

Velenjčani so za razliko od Litijčanov svoj program v sodelovanju z ostalimi lokalnimi kulturnimi in mladinskimi organizacijami,nekoliko uspešneje preselili na splet. 

Čist zadnji dogodek, ki smo ga v živo izpeljalli ...

Na vprašanje, zakaj se jim zdi organiziranje kulturnih dogodkov za mlade pomembno tudi v času karantene, Skornišek odgovarja takole:

Men se zdi to definitivno ...

Maša Eržen, vodja Mladinskega centra Idrija, pravi, da jim je svoj program le na pol uspelo prilagoditi spletu, saj ta predstavlja določene težave. Več o tem, kakšni so problemi dela po spletu, pove Eržen.

V veliki meri dodatno pripomore … 

Eržen pove še, kakšne posledice bo po njenem mnenju imelo zaprtje na angažiranost mladih za produktivne dejavnosti, ki jih v centru nudijo. 

Tisti, ki so bli že pred korono … 

Kulturna produkcija mladinskih centrov, ki so v manjših krajih pogosto edino središče žive kulturne ustvarjalnosti za mlade, je gotovo že marsikoga rešila pred usodo gostilniške kulture, ki je na obrobju še toliko vabljivejša. Vsi predstavniki mladinskih centrov, s katerimi smo govorili, so v glavnem izpostavili skrb zaradi povečane apatije mladih, kar je – roko na srce – evfemizem za hudo duševno stisko, in izgube stika z mladimi, ki je posledica prisilnega in brezkompromisnega zaprtja vrat centrov in ustanov. Mladi v krajih, kjer ni zanje praktično ničesar drugega kot mladinski centri, v najslabšem primeru očitno ostajajo brez vseh opcij, v najboljšem pa lahko spremljajo vsaj spletne izvedbe dogodkov. Prosti čas še vedno imajo, kako ga zdaj preživljajo – če le niso preveč depresivni, da bi vstali iz postelje – pa je drugo vprašanje. 

 

Lokalpatriot je bil tokrat vajenec Lenart.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness