Kako ujeti svetlobo?

Kulturna ali glasbena novica
6. 6. 2012 - 14.00

Pionirji fotografije, ki so si na vsak način prizadevali fiksirati svetlobno podobo na papir, verjetno niso slutili, kam bodo njihovi eksperimenti peljali. Seveda, tehnični izum fotografije je imel praktične motive, saj je to postal najpreciznejši, cenen in hiter postopek za dokumentacijo sveta, ki nas obkroža, pa vendar si je fotografija izborila tudi mesto v poljih, ki niso nujno dokumentarna. Razprave o tem, ali je lahko fotografija tudi izraz umetnosti, so burile duhove 19. stoletja, danes, ko njeno mesto med muzami ni več vprašljivo, pa so zagonetke drugačne.  

 

 

Če vas zanimajo fotografija in zakulisja njenega razvoja, ta teden ne boste ostali praznih rok. Vpogled v zgodovino in sodobno stanje fotografije lahko pridobimo z obiskom razstav, ki jih je Društvo Photon pripravilo v okviru festivala Fotonični trenutki 2012. Pogovorili smo se z direktorjem festivala, Dejanom Slugo, ki je izpostavil pomembnejše dogodke festivala.

***

V primeru, da vas fotografija fascinira tudi iz teoretičnega vidika, se lahko zapeljete do Kina Šiška, kjer je do srede, 13. junija, mogoče sodelovati v pogovorih Fotografija na kavču. Moderirani pogovori s strokovnjaki odpirajo kritično teoretična vprašanja o fotografiji, njene povezave z družbo in ostalimi mediji. O tem, kdo so gosti in kako potekajo pogovori, smo povprašali soorganizatorja Jana Babnika.

***

Seveda ni nujno svetlobe fiksirati na podlago, da bi ta nudila osnove za razpravo in razmislek. Ob 21.30 se bo na Fakulteti za arhitekturo zgodila akcija/instalacija Svetloba Gibanja, ki jo organizira Svetlobna gverila. Vabljeni vsi, ki vas zanima odnos svetloba-umetnost!

 

S fotografijo se je danes spopadla Lea.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.