Kdaj bo novi kino

Kulturna ali glasbena novica
20. 1. 2022 - 14.08

Skoraj dve leti sta že minili od razglasitve zmagovalca natečaja za arhitekturno rešitev novega mestnega kina, ki bo naselil mračne prostore podhoda Ajdovščina. Kino z delovnim imenom minipleks je že desetletna vizija mestnega kina Kinodvor, ki je po besedah trenutne direktorice presegel vse zgornje meje trenutne lokacije, tako prostorske kot programske. V različnih virih smo brali, da se stvari približujejo ciljni ravnini, kljub temu pa še nismo priča gradnji pod Slovensko cesto.

Prvo idejno zasnovo so naredili v biroju Scapelab leta 2014, ki je kasneje izpadel iz nadaljnjih načrtov - konkretno obliko je zasnova začela dobivati prav med prvim zapiranjem javnih ustanov spomladi 2020. Tedaj so na Zbornici za arhitekturo in prostor objavili, da bodo načrtovanje novega kina vodili arhitekti biroja Arhitektura. Prvotna investicija je bila ocenjena na 7,2 milijona evrov, izvedba pa naj bi se začela leta 2022 in zaključila 2023. 

Mestna občina Ljubljana je prva finančna sredstva za leti 2020 in 2021 namenila za odkup prostorov, plačilo izvedbe javnega arhitekturnega natečaja, izdelavo projektne dokumentacije, izvajalca gradbenih in inštalacijskih del ter izvedbo arheoloških raziskav. Trenutno je postopek obstal v fazi pridobivanja soglasij in gradbenih dovoljenj. Sodelavka arhitekturnega biroja, ki je pripravil zmagovalni načrt, nam pove, da se je ta del postopka pričakovano zavlekel zaradi velikega števila sodelujočih, ki morajo s pozitivnimi mnenji odobriti vse vidike prostorskih značilnosti. Faza pridobivanja gradbenega dovoljenja za minipleks je bila sicer ocenjena za obdobje do maja 2021. Po neuradnih informacijah čakajo le še soglasje Javnega podjetja Voka Snaga, ki več mesecev ni podalo nobenega razloga za stagnacijo in do tega trenutka še ni predlagalo ustrezne rešitve. 

Arhitekti so se pri načrtovanju močno prilagajali zahtevam in željam ekipe Kinodvora. V kinodvoranah smo trenutno priča s selotejpom prelepljenim sedežem in hurikanskim prezračevalnim postopkom. Več o tem, kako se protivirusni ukrepi vpisujejo v arhitekturne zasnove javnega prostora, kot je kino, pove direktorica Kinodvora, Metka Dariš.

Izjava

Kljub pretežno praznim dvoranam Koloseja in Komune, za katera se zdi, da delujeta v samosvojem postapokaliptičnem duhu, pregled obiska v Kinodvoru v zadnjem desetletju kaže, da v Ljubljani potrebujemo novo, večje in sodobnejše filmsko prizorišče. Sploh v razmerah, ko se filmske vsebine predvajajo pod pogoji, da je v večjih dvoranah manj ljudi in na programu manj projekcij, ker so med njimi predvidena dolga prezračevanja. Po težko pričakovani razširitvi bo Kinodvor lahko nadgradil svoje programe, ki presegajo zgolj kinematografsko dejavnost. Kakšne novosti v programu si lahko obetamo, pove Metka Dariš.

Izjava

Kinodvor bo torej bival na dveh lokacijah. Več o konceptualni delitvi programa razloži Dariš.

Izjava

Cirkulacija2 je poleg podružnice Zavetišča za zavržene rastline ena od dveh dejavnosti, ki trenutno naseljujejo podhod. V poročilu novinarske konference društva Asociacija o delovanju nevladnih organizacij iz leta 2020 piše, da imajo prostore na voljo »za določen čas, do začetka gradbenih del projekta minipleks oziroma največ do 31. decembra 2021«. Borut Savski, predstavnik Cirkulacije2, nam je na vprašanje, kako potekajo priprave na selitev, odgovoril, da jim je mestna občina pogodbo brez zadržkov podaljšala za celo leto 2022. Tako bodo lahko v celoti izpeljali letošnji program, o selitvi pa do jeseni sploh ne bodo razmišljali. Cirkulacija2 ima sicer status društva v javnem interesu, ki so ga pridobili po prvi izselitvi iz trenutno še vedno praznih prostorov na Tobačni. Prednost tega naziva je, da lahko računajo na nove prostore, ki jih bo zagotovil MOL. Pogosto slišimo, da so lokacije in dimenzije predlaganih prostorov popolnoma neustrezne za uspešno delovanje društva. Več o prostorskih kriterijih, po katerih se želijo ravnati, pove Savski.

Izjava

Vsi, ki si želimo več žanrskega, obskurnega in festivalskega, bomo torej morali še počakati. Na Ajdovščini letos še ne bo videti gradbenih strojev, kot tudi ne izseljevanja v majhne, zatohle galerijske prostore na obronkih mestnega jedra.
 

Poizvedovala je vajenka Valerija, pomagala je Tina.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness