Kdo je sploh lahko direktor javnih zavodov?

Kulturna ali glasbena novica
11. 1. 2023 - 15.10

Vlada je sredi prejšnjega meseca sprejela spremembe sklepov o ustanovitvi javnih zavodov Moderna galerija, Prirodoslovni muzej in Narodni muzej Slovenije. Spremenili so člen, ki določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati kandidatke za direktorico javnega zavoda in člen, ki določa sestavo sveta javnega zavoda.

Sklep o ustanovitvi Moderne galerije je nazadnje, leta 2020, spremenila Janševa vlada. Tudi takrat so spremenili deseti člen, ki določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati kandidatke za direktorsko mesto. Aprila leta 2021 je bil nato po treh razpisih za direktorja Moderne galerije imenovan Aleš Vaupotič. 

Spreminjanje ustanovitvenih aktov javnega zavoda Moderne galerije
 / 3. 11. 2020

Janševa vlada je dvignila zahtevano raven izobrazbe na najmanj magisterij s področja ene od strok dela zavoda. Pogoja petih let delovnih izkušenj s področja dela zavoda in sposobnost vodenja kolektiva pa so nadomestili s petimi leti delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih. Pogoj poznavanja dveh tujih jezikov so nadomestili z obvladovanjem slovenščine in enega tujega jezika.

Sprememba, ki jo je sprejela Golobova vlada – podpisal pa njen podpredsednik in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan ohranja pogoj drugostopenjske univerzitetne izobrazbe. Po novem ne več katerekoli od strok, ampak s področja dela zavoda. Vodstvene izkušnje je znova nadomestilo pet let delovnih izkušenj s področja dela zavoda. Vrnila se je tudi zahteva po sposobnosti vodenja zavoda. Aktivno znanje slovenskega jezika ostaja, vrnila pa se je zahteva po poznavanju dveh tujih jezikov.

Sogovorniki iz stroke, ki so želeli ostati neimenovani, spremembe pozdravljajo. Ustanove naj bi namreč zaščitile pred neprimernimi direktorji, kakršne naj bi nastavljala Janševa vlada.

Direktorji javnih zavodov so imenovani na podlagi javnega razpisa ustanovitelja javnega zavoda po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta za dobo petih let. Šestega januarja sta bila objavljena razpisa za delovni mesti direktorjev javnih zavodov Narodni muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije. Direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car, računalničar in izvedenec za odlikovanja, je odstopil junija, po skorajšnjem odprtju razstave domnevno ponarejenih likovnih del iz zbirke družine Boljkovac. Dolgoletna direktorica Prirodoslovnega muzeja Breda Činč Juhant pa se je upokojila.

Na položaju pa zaenkrat ostaja direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič. Marca lani so se zaposleni v Moderni galeriji obrnili na vlado in tedanjega ministra za kultro Vaska Simonitija z zahtevo po Vaupotičevi razreštivi, očitali so mu nekompetentno strokovno in upravno vodenje zavoda ter neprimeren odnos do zaposlenih. Vaupotič je vse očitke zavrnil. Ponovno je bil Vaupotič k odstopu pozvan 14. oktobra lani z večino strokovnega sveta Moderne galerije, vendar je tudi ta poziv v odgovoru konec novembra zavrnil. K odstopu so ga ponovno pozvali 5. decembra, vendar z včerajšnjim dnem na odgovor še čakajo. 

Kako globoko je zabredla Moderna galerija v Ljubljani
 / 9. 11. 2022

Druga sprememba v sklepih o ustanovitvi javnih zavodov Moderna galerija, Narodni muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej se nanaša na sestavo sveta javnega zavoda. Trenutno svete vseh treh zavodov sestavlja pet članov, štiri imenuje ustanovitelj, enega pa izvolijo delavci. Po spremembi 17. člena sklepa o ustanovitvi javnih zavodov, ki je enak v vseh treh že omejenih javnih ustanovah, pa sedaj svet sestavlja šest članov, od tega dva voljena predstavnika delavcev. Po volitvah predstavnikov delavcev se je svet zavoda dolžan konstituirati najpozneje v tridesetih dneh od uveljavitve sklepa, torej okrog 16. januarja. S spremembo bi naj bil delavcem omogočen večji vpliv na upravljanje javnega zavoda. Trenutni član sveta Moderne galerije Igor Španjol komentira spremembe v Sklepu o ustanovitvi javnega zavoda Moderna galerija.

izjava

Svet zavoda med drugim skrbi za zakonitost dela in poslovanja zavoda ter ocenjuje delo direktorja. K njegovemu imenovanju tudi podaja mnenje. Direktor je pred iztekom mandata lahko razrešen tudi, če ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ali če malomarno opravlja svoje dolžnosti in zavodu povzroča škodo.

Spremembe 17. člena pa ščitijo le interese zaposlenih v javnih zavodih. Prekarni in pogodbeni sodelavci na vodstvo zavoda še naprej nimajo vpliva.

 

Kulturne novice je pripravila Neža Véngust.

 

Naslovna slika: avtorica teksta. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.