KDO JE TEBE PRASLOVAN

Kulturna ali glasbena novica
23. 5. 2017 - 15.10

Literarno novinarstvo, žanr, ki združuje lastnosti novinarskega in literarnega pisanja, bo ob šesti uri predstavljen v Trubarjevi hiši literature. Leonora Flis bo predstavila specifike tovrstnega pisanja, njegov zgodovinski razvoj, ki ima najbolj bogato tradicijo v ZDA, izpostavila pa bo tudi slovenske literarne novinarje, na primer Erika Hladnika Milharčiča in Boštjana Videmška. V grobem pomenu gre za novinarska besedila, ki se berejo kot zgodbe, za njih pa je značilna poglobljena raziskava. Predstavljajo realne situacije na konkretnih primerih ter izkušnjah, s tem pa slednje privatne zgodbe tvorijo kontrast množinskim nepoglobljenim informacijam oziroma zamegljeni mainstream javni podobi.

Za množinskost in hitrost vedno novih informacij je pripomogla tudi televizija. Daleč smo od prvega TV laboratorija v Ljubljani leta 1949. A gremo malo dlje do osemdesetih, časa, ki ga tematizira projekt OSEMDESETA Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. V tem sklopu je danes od šeste ure dalje organizirano predavanje Melite Zajc Televizija kot novi medij osemdesetih let - primer: Slovenija. Predavateljica se bo osredotočila na oblike rabe televizije v osemdesetih in kaj od tega se lahko naučimo o svetu danes.

Ob pol devetih pa se bo danes v Cirkulaciji 2 otvorila obširna razstava / performativno okolje Robotanika s podnaslovom Geneza, ki ji sledi 14 dnevno dogajanje. Več o razstavi je povedal Borut Savski:

Izjava

V projektu Robotanika sta bila izvedena že dva uvodna performansa v Velenju in Trstu, tokrat pa je princip razširjen s povabljenimi tujimi umetniki. Kdo vse bo torej naseljeval omenjeni rajski vrt?

Izjava

Če pa imate dosti performativnih, razstavnih ali predavateljskih dogodkov, pa se lahko sprehodite po Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto in si kupite kakšno knjigo ali dve na sejmu akademske knjige Liber.ac. Na izbiro bo 35 razstavljalcev, poleg tega pa lahko tudi prisluhnite spremljevalnemu programu z naslovom Kdo je tebe, Praslovan, ki ga pripravlja Oddelek za slavistiko.

 

Kulturne novice je pripravila Tjaša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness