Kdo rabi sceno?

Kulturna ali glasbena novica
20. 11. 2014 - 14.10

Kakšna je prihodnost medijev in novinarstva, je vprašanje, ki si ga zastavlja medijski festival Naprej. Številni gostje, med katerimi je najbolj bleščeče ime Guardianov novinar Nick Davis, bodo v naslednjih teh dneh razmišljali o boljšem novinarskem jutri. O tem, kako, predvsem pa zakaj, govori Jernej Verbič, predsednik festivala.

* Izjava se nahaja v posnetku

Ker naj bi se festival orientiral na nove novinarske koncepte in prakse, smo Verbiča vprašali, ali gre pri današnji krizi novinarstva in medijske industrije tudi za krizo tako imenovane dominante novinarske forme, se pravi idealov kot so objektivnost in nepristranskost, na katere se še vedno sklicuje velika večina novinarskih in medijskih praks. Ali bi se potemtakem moralo spremeniti novinarstvo kot tako?

* Izjava se nahaja v posnetku

 

***

Vprašanje, kako naprej, pa je tudi ena izmed koordinat simpozija o neodvisni kulturi z naslovom Kdo rabi sceno?, ki ga v Kudu France Prešeren organizira Radio Študent. Gre za drugi simpozij te vrste, katerega namen je skozi prispevke posameznih akterk in akterjev zajeti mnogoterost tako imenovane neodvisne kulturne scene, pri tem pa se spraševati, kaj ta scena danes sploh je in kako deluje ter kakšna, če sploh kakšna, so njena določila. Prav tako bo poleg odpiranja in opozarjanja na številne finančne, politične in katerekoli druge probleme, ki danes onemogočajo delovanje neodvisne kulture in umetnosti, namen simpozija v enem dnevu in enem prostoru zbrati uporabnike scene, da bi vzpostavili nek širši dialog. Kot rečeno, bo to prostor KUD-a Franceta Prešerna, najstarejšega neodvisnega prostora na domači kulturni in umetniški sceni, ki je zaradi številnih okoliščin, ki so nemara simptomatične za sceno kot tako, pristal na robu preživetja. Na simpoziju bodo nastopali Tomislav Vrečar, Jasna Babič, Miha Zadnikar, Nenad Jelesijević, Lana Zdravković, Borut Savski, Stojan Georgijev, Jernej Kaluža in drugi.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness