KJE BOMO PA JUTRI PLESALI?

Kulturna ali glasbena novica
11. 8. 2020 - 15.10

Pred kratkim je v medijih zaokrožila informacija, da se mora Ema Kugler, režiserka in vsestranska ustvarjalka, izseliti iz prostorov v dotrajani stavbi v lasti Slovenskih železnic, ki jih je sicer že deset let uporabljala kot atelje. Vodstvo Železniškega muzeja se je namreč odločilo prostore oddati po tržni najemnini. A na območju Parmove Kugler vsekakor ni edina s tovrstno izkušnjo. Julija smo namreč še zadnjič lahko videli nekaj koreografij plesnega Studia 25 na parmovskem plesnem podu. Tudi umetniška vodja in upravljalka zavoda Andreja Potočnik je morala Zavod Studio 25 prestaviti, prostori pa bodo ostali … PRAZNI! Andreja Potočnik izjave ni želela podati, studio pa se za nekaj časa seli v baletno in plesno dvorano SVŠGL.

Sicer pri plesnem studiu ne gre za isti tip lastništva kot pri Emi Kugler. Prostori Studia 25 in stavbe nasproti njih, imenovane Stena, so pred nekaj leti iz lastništva podjetja Energoplan prešli v roke Družbe za upravljanje terjatev bank - DUTB. Poleg Studia 25 se čez nekaj mesecev iz teh prostorov selijo še plezalci, cirkusantke ter plesalke in plesalci, ki so delovali v okviru Studia Vitkar. Vodja studia je Branko Potočan, ki nam opiše lastno izkušnjo.

Izjava

O tem, kako Studio Vitkar rešuje svoj prostorski primanjkljaj, spet Potočan.

Izjava

Branka Potočana smo vprašali še, ali bi se situacijo dalo reševati z novimi prostori.

Izjava

Tretji plesno-gibalni kolektiv, ki je tam aktiven približno tri leta, pa je Mkreativa. Kaj se je dogajalo pri njih, nam zaupa vodja kolektiva Kim Germ.

Izjava

Kako se je Kim Germ soočala z izkušnjo izselitve?

Izjava

Na območju Parmove stoji tudi biljardna hiša, katere zemljišče je - v nasprotju z ostalimi - v privatni lasti. Matej Šulek, lastnik biljardnice, izjave ni želel podati.

Spomnimo se: iniciativa Kje bomo pa jutri spali? je že julija lani izvedla protestno manifestacijo na prav tem območju. Izražali so nestrinjanje z odločitvijo vlade, da Stanovanjski sklad od DUTB odkupuje zemljišča po tržnih cenah. Zemljišča na Parmovi smo načeloma že odplačali z državno dokapitalizacijo banke in slabe banke. Za zemljišča, ki so bila prepisana na DUTB, se je prejšnja vlada odločila, da se bodo prodala Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije po tržni ceni. Vendar se je prodaja očitno ustavila, čeprav se zemljišče prodaja pod ceno. Po mnenju posameznic in posameznikov, ki delujejo na Parmovi in izgubljajo ali pa so že izgubili streho nad glavo, so na tem območju planirani bloki, ki naj bi jih gradil stanovanjski sklad. A verjetneje je, da bodo na tem območju gradili hotel ali poslovno-stanovanjski kompleks.

V prihodnjih dveh letih na tej lokaciji še vedno ni nobenih jasnih planov. Za več informacij smo klicali tudi Miha Permeta, kontaktno osebo pri prodaji zemljišč DUTB, vendar nas je ta napotil na službo za odnose z javnostmi in ni želel podati telefonske izjave. Glede na zbrane informacije lahko le sumimo, da nas na Parmovi ne bodo več odprtih rok čakali plesni koraki, temveč kompleksi, ki bodo še dodatno poglabljali že tako gentrificirano Ljubljano. Kje bomo plesali jutri, bomo ugotavljali v prihodnjih novicah.
 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.