Kjer nam bo zemlja najlažja ...

Kulturna ali glasbena novica
2. 11. 2022 - 15.00

pesmica

Po prazničnem oddihu so danes na dan vseh vernih duš vračajo Kulturne novice. Odpravili smo se na te dni posebno oblegan kraj: pokopališče v srednje majhni slovenski vasi. Stanje na terenu smo preverili z lokalnima vodičema Sanjo Ujčič in Mikijem Muševičem, ki sta nas v poletnih mesecih že popeljala po krožiščih Ilirske Bistrice. Tokrat sta nam predstavila značilnosti pokopališča v enem od triinšestdesetih naselij občine Ilirska Bistrica.

izjava

Prvega novembra v Sloveniji praznujemo dan spomina na mrtve. Državni praznik, ko se družine zberejo za skupno mizo in pred grobovi, ima svojega dvojnika v krščanskem prazniku vseh svetih. A izvora praznika mrtvih ne gre iskati v krščanstvu. Ob zimskem sončevem obratu, ko so noči najdaljše, je že od nekdaj čas, ko se duše mrtvih vračajo na svet. Obeleževanje spomina na umrle je med nami nemara tako dolgo kot umiranje. Pomen spomina pa živi tudi danes.

izjava

Ko stojimo na parkirišču ob vhodu na pokopališče se pred nami razprostira polje cvetja, obsijanega z rdečim sojem sveč. Med rastlinjem in okrasjem na grobovih izstopajo bujni šopki cvetov v beli ali rumeni barvi. Kaj te barve sporočajo laiku?

izjava

Kot tabula rasa med večinoma črnimi nagrobniki vsake toliko zasije tudi kakšen bel nagrobni kamen. Sogovorca smo prosili, da opišeta nekaj izstopajočih nagrobnikov. Ujčič izpostavi grob z zgovornima oblikovanjem in simboliko.

izjava

Muševič pa se je ustavil pred minimalistično oblikovanim grobom. Ta kljub zanimivemu oblikovanju ni brez pomanjkljivosti.

izjava

Sredi pokopališča, kjer je grobov največ, izstopa dvojni nagrobni kamen. Na enem kamnu je že zapisano ime, drugi pa je še prazen.

izjava

Obiskano pokopališče v Jelšanah za večnost ponuja zelo razgibano družbo z obeh strani slovensko-hrvaške meje. Kot povesta sogovornika, so se na njem ljudje srečevali, že dolgo preden sta državi začeli samostojno pot. Seveda pa pokopališča niso imuna na spremembe v svetu. Med najbolj zapuščenimi in s plevelom preraslimi grobovi je največ tistih s priimki, značilnimi za hrvaško področje. Spremembe pa pokopališče doživlja tudi v skladu z danes aktualnimi družbenimi vprašanji.

izjava

Da ne zaključimo preveč temačno Muševič izpostavi še eno ključno lastnost jelšanskega pokopališča – razpoložljivost.

izjava

 

F: RŠ / Iva Slosar

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness