Klobuk ali kača, ki je pojedla slona?

Kulturna ali glasbena novica
4. 12. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Včeraj se je pod pokroviteljstvom Vodnikove domačije pričel 6. decembrski sejem ilustracije, ki se bo med 3. in 29. decembrom – letos bolj kislim kot veselim – namesto v galeriji odvil v obliki spletne trgovine. Letošnja izvedba prinaša nabor ilustracij petintridesetih avtorjev in avtoric, od starost slovenske ilustracije pa do tistih, ki se na tem področju šele uveljavljajo, in seveda tudi vseh vmes.

Direktorica Vodnikove domačije Tina Popovič, ki je navedena tudi kot avtorica ideje sejma, nam je povedala, kako se je zgodba leta 2014 sploh pričela in zakaj je tovrstni sejem za naš prostor pomemben. Sama vseskozi poudarja, da ni avtorica ideje, temveč je podoben sejem obiskala v tujini, in da je vzpostavitev sejma sovpadla s pričetkom njenega upravljanja domačije.

Izjava

Tudi letos bodo na ogled in naprodaj tako printi kot originali, z okvirji ali brez. Ilustracija lahko kot božično darilo zamenja štumfe, gate in na vrat na nos kupljene knjige, ki jih navadno podarjamo drug drugemu. Prav s takšnim nakupom lahko pomagate rešiti slovensko kulturno gospodarstvo! Kljub temu da je sejem prodajno usmerjen dogodek, pa Popovič pravi, da je pomemben tudi njegov povsem promocijski in izobraževalni del, ki občinstvu predstavlja različne veje ilustracije in sopostavlja delo ilustratorjev, omogoča povezovanje med njimi ter popularizacijo panoge.

Sleherniki neredko mislimo, da je ilustracija zgolj slika, ki v literaturi ponazarja tisto, kar je izraženo v besedilu, ki ga spremlja. To je načeloma res, vendar pa nam je ilustratorka in ena od razstavljalk na sejmu Andreja Peklar povedala, da je pojem ilustracije bistveno širši od navedenega.

Izjava

Njen stanovski in sejmovski kolega Nenad Cizl, ki se na decembrskem sejmu predstavlja že četrtič, je k temu dodal:

Izjava

Peklar, ki na decembrskem sejmu ilustracije sodeluje tretjič, nam je predstavila tudi svoj kreativni proces od ideje ali naročila pa do končnega izdelka, ilustracije.

Izjava

Poudarila je tudi, da je v ozadju na videz enostavne ilustracije lahko veliko premišljevanja in poskusov, iz česar sledi, da kompleksen motiv še ne pomeni daljšega kreativnega procesa in obratno. Nekoliko v šali je dodala, da je delo ilustratorja pogosto »samostansko delo«, ki terja dolgotrajno sedenje za mizo, tako kot so to počeli srednjeveški pisarji, ki so dneve in noči pisali in prepisovali. Umetnica, ki se med drugim ukvarja tudi s pisanjem, se bo na letošnjem sejmu predstavila z ilustracijami iz svoje zadnje slikanice Buba, k temu pa je dodala še nekaj ilustracij, ki jih je ustvarila za otroški reviji Cicido in Ciciban.

Ker decembrski sejem ilustracije vsako leto vsebuje tudi pester spremljevalni program, nas je zanimalo, kako bo s tem letos glede na prilagojeno, digitalno izvedbo. Sejem bo v obliki playliste v spletni trgovini tudi letos spremljala glasba DJ Borka. Poskrbljeno bo tudi za že tradicionalne sobotne pogovore z avtorji in različnimi gosti ter nedeljski program za otroke. Popovič:

Izjava

Kot zanimivost naj navedemo še to, da je spletno trgovino samo včeraj obiskalo okoli 2400 spletnih identitet, kar je, kot nam je potrdila Popovič, nedvomno visoka številka.

 

Avtorica naslovne ilustracije je Andreja Peklar.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.