Knjižne scene

Kulturna ali glasbena novica
19. 6. 2020 - 15.10

Minister za kulturo Vasko Simoniti je tudi danes nadaljeval s svojim poslanstvom podpiranja slovenske kulture. Ob 13. uri je minister sprejel predstavnike Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Nadaljujemo z razvojem sage o razrešitvi predsednika sveta Javne agencije za knjigo republike Slovenije Slavka Pregla in članice sveta Vesne Horžen. Epizodi smo na naši frekvenci več prostora namenili že v torkovih Kulturnih novicah. Slavka Pregla bo nadomestil direktor Založbe Beletrina Mitja Čander, ki je za STA poudaril, da je v svet JAK izbran že drugič. Koalicija #BrezStrahu je sicer danes podala prijavo Mitje Čandra komisiji za preprečevanje korupcije, krajše KPK zaradi konflikta interesov pri imenovanju v svet JAK. Skladno s sklepom 13. člena, ki določa pogoje za članstvo v svetu, naj član sveta “ne opravlja dela oziroma dejavnosti na področju, na katerem obstaja možnost konflikta med njegovimi zasebnimi in javnimi interesi agencije”. Mitja Čander tega pogoja za članstvo ne izpolnjuje, saj kot direktor Založbe Beletrina deluje v založniški dejavnosti, torej v dejavnosti, v kateri deluje tudi JAK. Poslovno povezanost in pomembnost JAK za poslovanje Beletrine potrjujejo podatki baze ERAR, ki prikazujejo, da je od 2009 do 2020 JAK Založbi Beletrina skupno nakazal skoraj 5 milijonov evrov. S tem zneskom je Beletrina pravni subjekt, ki je do zdaj prejel in še vedno prejema največ finančnih sredstev oziroma nakazil JAK.

 

Z današnjim dnem se v Ljubljanskem parku Zvezda pričenja Sejem na zraku, na katerem bodo knjižne založbe predstavile poseben izbor knjig, med katerimi bodo tudi knjižne novosti s sejemskimi popusti. Dogodek bo potekal do nedelje, na njem pa bodo prisotni številni avtorji in avtorice ter ilustratorji in ilustratorke, ki bodo publikacije podpisovali. V soboto se bo pričela Poletna muzejska noč, v parku Zvezda pa bo ta dan stala tudi stojnica slovenskih muzejev in galerij. V nedeljo se bo sejem povezal s Praznikom glasbe, na sejemskem odru se bodo obdani s knjigami predstavili slovenski kantavtorji Matej Krajnc, Pan duo, Sandra Erpe in Miha Erič.

 

V Mariboru bodo ob 19. uri z večernim branjem otvorili 23. Literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru z naslovom Ko te napiše knjiga 2020. Dogodek, ki svoje rojstvo beleži v letu 1997, bo tudi letos organiziral Mladinski kulturni center Maribor. Program sestavljajo knjižni sejem s spremljevalnim programom ter predstavitvami založb na Grajskem trgu, spletni knjižni sejem, večerni literarni program ter druge tradicionalne literarne akcije festivala.

 

Zasnovo festivala je z nami podelila vodja knjižnega sejma Nina Medved.

 

Izjava

 

Medved nadaljuje o programskih nitih festivala:

 

Izjava

 

Zaključujemo z novico o samostojni razstavi slikarja, pesnika in grafika Zdenka Huzjana v razstavnem prostoru artKIT v Mariboru. Postavitev z naslovom Zatišne lege obravnava neizprosno minevanje časa, razstavo pa spremlja pesniška zbirka, v kateri umetnik razrešuje lastno zavračanje in sprejemanje neizbežnega. Prek impresij iz narave je v verzih izpostavljena lepota tragičnosti bivanjske izkušnje, ki daje vrednost življenju ravno zaradi nepredvidljivosti časa, a gotovosti konca.

 

Zasnovo razstave nam je predstavil avtor Zdenko Huzjan.

 

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.