KO MKC K

Kulturna ali glasbena novica
sonce
26. 3. 2015 - 15.10

Posameznik je konstrukt biološkega in družbeno ustvarjenega in v okviru tega se prilagaja obema danostima. Ženska na robu, predstava, ki se bo danes premierno zgodila ob 20h v gledališču Glej, raziskuje natanko raznolikost sintez, ki na specifičen način veže materialne komponente z družbenimi raznolikostmi. V predstavi se igralki Valentina Plaskan in Sara Horžen vživljata v šest različnih tipov, šest različnih usod in šest različnih zgodb, vsem pa je skupna ravno hoja po robu in margini družbenega. Gledalci, pogosto postavljeni v voajerski položaj, so soočeni z zgodbami prostitutke, klientko psihoterapije in razkritjem ljubezenskega trikotnika. Predstava sicer črpa osnovni vzgib iz kratkih zgodb Joséja Luisa Alonsa de Santosa z naslovom Ljubezenske in šaljive slike al fresco, pomemben dejavnik pri nastajanju pa je tudi način igre, o katerem nam bo več povedal acting coach Janez Vajevec:

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Mestna občina Koper pa nadaljuje svoj pohod zoper neodvisno mladinsko sceno na pristojnem teritoriju. Danes se namreč na seji mestnega sveta sprejema odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega zavoda za šport Mestne občine Koper. Po novem bo slednji zavod dobil v naziv še besedno zvezo »in mladino«, kar konkretno pomeni, da bo zadolžen za upravljanje mladinske dejavnosti v občini, še bolj konkretno pa naj bi se zgodil tudi naskok na prostore MKC Koper. V zadnjih mesecih so občinski uradniki trenutnim uporabnikom prostorov dajali predvsem zagotovila, da se poseg v avtonomijo ne bo zgodil, a se je očitno zgodil obrat, o katerem nam bo več povedal Samuel Simonovič, član pobude za MKC Koper:

* Izjava se nahaja v posnetku

V obrazložitvi predlaganega odloka med drugim piše, da naj bi se preoblikovani zavod financiral tudi iz virov, kot so Urad za mladino, EU in podobno, nato pa sledi obrazložitev: »Pridobivanje sredstev s teh razpisov je namreč pogojeno tudi z dokazovanjem avtonomije mladih znotraj organizacije prijavitelja. S tem namenom je v predlogu odloka predlagana tudi sprememba imena javnega zavoda v Javni zavod za šport in mladino ter sestava sveta zavoda, ki po novem šteje sedem članov, od katerih je en dodaten član predstavnik mladine ter en dodaten predstavnik ustanovitelja.« Vsakomur je seveda jasno, da avtonomija ne more biti dosežena z enim članom izmed sedmih v svetu zavoda. Glavni razlogi za to cinično gesto so seveda drugje:

* Izjava se nahaja v posnetku

Neuradno je sicer moč slišati tudi govorice o političnem kadrovanju, kjer naj bi mesto direktorja zavoda bilo že oddano osebi blizu vladajoči oblasti. Glede uradnih in neuradnih informacij smo skušali dobiti tudi pojasnila s strani občine, a je bil protokol za pridobivanje izjave žal predolg.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness