Kolektivne kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
Pariška komuna
10. 8. 2018 - 15.10

10. avgusta pred sto petindvajsetimi leti se je rodil slovenski komunist, veliki pisatelj in revolucionar Lovro Kuhar, bolj znan kot Prežihov Voranc.

Danes znan in ljubljen predvsem pri profesoricah slovenščine, za svojim veličastnim umetniškim stasom Doberdoba, Požganice in Solzic skriva dolgo ilegalno delovanje v svetovnem komunističnem gibanju. Med drugim je bil eden pomembnejših funkcionarjev Kominterne, ustanovni član Komunistične partije Jugoslavije in Titov rival za njeno vodstvo. Spominu na velikega socrealista in organizatorja delovnih množic se poklanjamo tudi v Redakciji za kulturo in humanistične vede Radia Študent.

Slava mu.

V poslednjo družbeno ljubljansko tovarno Rog, v njen Modri kot in na ljubljanske ulice se od ponedeljka naprej za enajst dni naseljuje eksperimentalna platforma Open Research Lab +, namenjena avantgardno-socrealističnemu posvetovanju o kolektivnih praksah in posegom življenja v umetnost ter umetnosti v življenje.

Organizirali bodo delavnice, diskusije in umetniške posege v javni prostor, ki je tudi predlagana tema. Vse dogajanje bo odprto za naključne in nenaključne mimoidoče, vse informacije pa so dostopne prek Facebooka in spletne strani tovarne Rog.

O eksperimentih v sodobni kolektivnosti smo povprašali glas iz osame, filozofa in radijskega sodelavca Roberta Bobniča.

izjava

Bobnič nato oriše dva zgodovinska tipa kolektiva in njuno sedanjo krizo.

izjava

Opozori tudi na individualistično past v našem razmišljanju o kolektivu, ki je morda razlog krize naše skupnostne imaginacije. Saj je kolektiv,

izjava

Za konec se prepustimo fascinaciji in prisluhnimo Bobnmičevi predstavitvi tretjega tipa kolektiva, ki ga je do sedaj zaradi obskurnosti leva politična imaginacija nekoliko zanemarjala, a nam morda odpira pot naprej.

izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness