Kolesja gledališč zopet v pogonu

Kulturna ali glasbena novica
18. 5. 2020 - 15.10

Začenjamo s finančnimi problemi slovenskih teatrov. Gledališke sezone so bile, kot smo že poročali, zaradi omejitve gibanja in druženja nenadno prekinjene. Posledično so blagajne ustanov, ki kultivirajo uprizoritveno umetnost, prazne,  gledališča pa le s težavo plačujejo svoje zaposlene in ostale materialne stroške. Večina gledališč uprizoritev odpovedanih projektov načrtuje v pričetku prihajajoče sezone. Tako bodo igralci Mestnega gledališča ljubljanskega in Drame junija ponovno pričeli z vajami, že konec tega meseca pa naj bi s pripravami začeli v Prešernovem gledališču Kranj. Ne ostaja izključena niti možnost, da bi si ob nadaljnjem sproščanju ukrepov odpovedane predstave gledalci lahko ogledali še letos. 

Prenekateri gledališčniki borni situaciji navkljub še niso popolnoma odpisali letošnje sezone. V Slovenskem mladinskem gledališču so namreč odločeni, da bojo program izpeljali v kakršnikoli obliki bo to mogoče: doma, prek interneta ali, z upoštevanjem zaščitnih ukrepov, celo na odru. Nasprotno so v ljubljanski Drami sporočili, da si gledaliških predstav do poletja ne obetajo. Najbolj jih pesti priprava sedežnih redov in režim vstopanja v dvorano, obenem pa je problematično, da za razliko od šolstva stroka in Ministrstvo za kulturo še nista določila ustreznih zdravstvenih protokolov za delo.

Podobno tudi v Prešernovem gledališču Kranj z izvedbo predstav računajo po poletju. Več o tem direktorica gledališča, Mirjam Drnovšček.

Izjava

Nadalje nas je zanimalo, kakšna je bila njihova finančna situacija v času epidemije.

Izjava

Ljubljanska Filozofska fakulteta danes pričenja z spletnim sejmom akademskih knjig Liber.ac 2020: Knjige z vrta. Po spletnih stopinjah v mesto. Dogodek že od leta 2010 prireja vsak tretji teden v maju v Foersterjevem vrtu za fakulteto, zaradi trenutne situacije pa so se odločili, da bodo letošnjo prireditev preselili v virtualno okolje. Dogodek bo trajal do petka ta teden, med drugim pa bo na letošnjem sejmu knjige ponujalo 37 založb. Drugi del festivala bo jutri ob 10.30 odprl dekan Filozofske fakultete Roman Kuhar

V okviru sejma Liber.ac 2020 si bo jutri ob 11. uri na YouTube kanalu Radia Študent moč ogledati pogovor v živo z naslovom Urbana ekologija. Pogovor bo tekel o tem, kako so se živali in rastline prilagodile na življenje v urbanih okoljih, kako jim ljudje omogočamo življenje in kakšna je naša in njihova kakovost življenja v tako nenavadnem ekosistemu, kot je mesto. Sodelovali bodo dr. Andrej Verlič, vodja službe Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, dr. Blaž Repe, predavatelj na Oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Sebastjan Kovač iz društva Trajna in dr. Al Vrezec, muzejski svetovalec in kustos v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Pogovor bosta vodili Urša Adamič in Zarja Muršič. Slednja nam je povedala več o sodelovanju s festivalom liber.ac.

Izjava

Kakšen pa je pomen urbane ekologije v modernih mestih in kako ta vpliva na kvaliteto življenja? O tem spet Zarja Muršič.

Izjava

Kulturne novice je pripravil vajenec Urban.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness