Koliko sob toliko odprtih vrat

Kulturna ali glasbena novica
26. 10. 2016 - 15.10

V galeriji Škuc povabijo na otvoritev razstave ob sedmi večerni uri in nas zamikajo z ne prav običajnim nazivom razstave »Tri sobe in hodnik«. V vabilo zapišejo, da se eno uro pred uradno otvoritvijo, torej danes ob sedmih, lahko udeležimo tako imenovanega predogleda razstave s kustoskim timom CAC Bukovje/Landskrona, ki ga sestavljata Nina Slejko Blom in Conny Blom. Predogledu bo navzočil tudi Vladimir Vidmar, uradni vodja pričujoče galerije, ampak on in ekipa iz ŠKUC-a se v vabilu odpovedujeta tekstu, ki ga podpišeta kustosa Blom. Zakaj je temu tako, sami odkrijete zvečer. Lahko vam le preberemo enega izmed odlomkov, zapisanega v spremnem besedilu razstave. Gre takole: »Nekateri bodo najbrž opazili, da ima galerija pravzaprav pet sob. Oziroma štiri in hodnik. Ali pa vsaj preddverje in štiri sobe. Oziroma preddverje, stopnišče, dve sobi in hodnik. Mislite si, kar si hočete. V najinih glavah je imela galerija vedno tri sobe in hodnik, in ker sva kuratorja, najino mnenje velja.«

No zdaj pa naprej k razstavi. Prisluhnimo kustosu, Connyju Blomu, ki nas je nagovoril v angleškemu jeziku in nam zaupal nekaj več o samem naslovu in seveda o konceptu pričujoče razstave.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Toliko o razstavah na današnji dan.

Odprtih vrat pa ne zasledimo le v galerijskih prostorih, ampak tudi na inštituciji, ki se ukvarja z umetnostjo. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Na današnji dan lahko potešite radovednost in odkrijete, kaj ustvarjajo študenti oziroma umetniki, za katere ne moremo reči, da so afirmirani, a niti slučajno jim ne moremo reči, da so le bodoči umetniki – saj oni že ustvarjajo, raziskujejo in umetnosti posvečajo veliko večino svojega časa. Sigurno nekateri po študiju ne bodo mogli tako intenzivno razvijati svojega sloga in raziskovati področja oblikovanja.

Prav zato nam se je zdelo zanimivo vprašati asistentko na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje, natančneje smer Unikatno oblikovanje, gospo Kristino Rutar, kako dan odprtih vrat na ALU-ju izgleda in kaj pomeni za umetnike.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Če vam ni uspelo danes, a vas mika pogledati, kaj izdelujejo, prisluhnite temu povabilu. Ponovno asistentka Rutar:

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Vrata je odpirala Iva Boras.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.