Komentirajmo gledališče

Kulturna ali glasbena novica
22. 10. 2018 - 15.10

V soboto je na odru Plesnega teatra Ljubljana premiero doživel peformans z naslovom Predmetenje Jana Rozmana. Danes si lahko performans ogledate ob 19.00 in ob 20.30. Jan Rozman je koreograf, performer in improvizator, ki se v zadnjih letih posveča raziskovanju stvari in vprašanju materialnosti iz ekološkega vidika. Kot podstat njegovega performansa mu je služilo raziskovanje materialnosti v teoriji in praksi. Ob tem je nastal tudi esej z naslovom Vprašanje ekoloških umetniških praks: žive stvari, ki ga je avtor pripravil tekom študija na Inter-University Center for Dance v Berlinu.

Jan Rozman se na gledališkem odru sooča z vsakdanjimi predmeti, ki nas obkrožajo, in s tem, kakšne občutke in ideje ti predmeti sprožajo pri posamezniku. Predstava poleg tega raziskuje območje med živo in neživo materijo, objektom in subjektom, med spekulativnim obstojem in neobstojem ter kako ti komunicirajo med sabo in soobstajajo.

Performans odnose raziskuje prek razumevanja koncepta stvari skozi prizmo filozofskega spekulativnega realizma oziroma objektno orientirane ontologije. Koreografska moč v odnosu do performerja se tako izraža skozi razumevanje neinstrumentalne entitete in njenega poetičnega potenciala.

V petek, 19. 10., se je začel osrednji festival slovenskega gledališča, 53. Borštnikovo srečanje. V sklopu letošnjega festivala bo potekal tudi projekt Abonma Borštnik v produkciji kulturno-umetniškega društva Moment in interdisciplinarnega laboratorija GT22 ter z medijsko podporo Radia Študent.  

Abonma je sicer projekt, ki traja že celo sezono in v okviru katerega komentatorji v realnem času predstave opisujejo in komentirajo tekmovalne predstave na letošnjem srečanju. Predstave spremljajo in komentirajo: Lina Akif, Maja Arzenšek, Nika Bezeljak, Zala Dobovšek, Eva Nina Lampič, Timotej Novaković in Nika Švab. Komentatorske pogovore boste lahko v obliki podcastov poslušali in spremljali na frekvenci Radia Študent. Na kakšen način poteka komentiranje, smo povprašali Evo Nino Lampič.

Izjava

Kakšen pa je pravzaprav namen projekta? Ponovno Eva Nina Lampič.

Izjava

Kulturne novice je pripravila Kaja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness