Kontra

Kulturna ali glasbena novica
26. 1. 2018 - 15.10

Oktobra 1987 nastane lezbična skupina LL v okviru feministične skupine LILIT. V Mladini izide priloga Ljubimo ženske: Nekaj o ljubezni med ženskami. Prvi lezbični manifest in medijski coming out. Januarja 1988 se skupina osamosvoji in ustanovi Lezbično sekcijo LL pri Društvu ŠKUC. 27. januarja 2018 je v Slovenski kinoteki otvoritev 4. festivala Lezbična četrt, ki obeležuje 30 let lezbičnega gibanja.

Odprtje se bo zgodilo kot »femmage« prvemu festivalu lezbičnega filma v osemdesetih. Jutri ob osmih si bo tako mogoče ogledati tri kratke filme ameriške režiserke Jan Oxenberg, ki radikalno in humorno vizualizirajo lezbično gibanje in kulturo.

V tednu po odprtju se bodo zvrstili številni umetniški dogodki domačih in tujih umetnic_kov. Pišite na koledar: v nedeljo otvoritev razstave Strap-tease v Kulturnem centru Tiffany. V ponedeljek v Cirkulaciji 2 zvočni performans zasedbe Alte lezbiše Kunst. Več dogodkov bo potekalo v galeriji ŠKUC. V sredo literarni večer Samo te stene so tvoje stene. Že takoj naslednji večer se bo razpletala Rdeča vezenina (Crveni vez), bosanski dokumentarec. Presečišče spola, seksualnosti, vojne in varnosti. Med razpadom Jugoslavije in po njem. Osebna pričevanja, politične analize in pogovor o filmu po filmu. V soboto Lezbična tura po Ljubljani. Od Metelkove do Pritličja. Plesalo se bo v Monoklu in ob zaključku festivala v Pritličju berlinska specialiteta Strip Down.

Na temo torkove okrogle mize 30 let. kontra so bile za 136. rojstni dan Virginie Woolf zgovorne Nataša Sukič, Suzana Tratnik in Urška Lipovž. Nataša Sukič nam je povedala nekaj o pomembnosti tovrstnih festivalov.

izjava

Lezbijke pa so spet pri iskanju »lastne sobe«, ki ne bo samo friendly. O tem nam je več povedala Suzana Tratnik:

izjava

Urška Lipovž je na vprašanje, kaj ji je kot lezbični aktivistki pomembno, odgovorila kratko in jedrnato.

izjava

 

V Kamniku pa jutri še en festival. 5. Festival svobodne video produkcije. Priložnost za neodvisne produkcijske skupine in posameznice_ke , da pokažejo svoja dela in izmenjajo izkušnje s področja video produkcije. V kamniški Kotlovnici se bodo tako v soboto 27. 1. za nagrado Zlata ribica potegovalo 32 dokumentarnih, ekperimentalnih, promocijskih ter igranih filmov.

Za Kulturne novice je bila incestuozna vajenka Vesna.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness