Koreografija, margina in ravnodušje

Kulturna ali glasbena novica
11. 9. 2019 - 15.15

Danes se zopet oživlja Plečnikovo letno gledališče za Tivolskim gradom. Oživlja pa se, kakopak, s telesi, pravzaprav s koreografijami, ki jih telesa soustvarjajo. Soustvarjajo, ker sobivajo. In to sobivanje bo tokrat svoj izraz prejelo skozi umetnost. Govorimo o gibu, o koreografiji. Niti ne nujno o plesu. O telesih, ki se najdevajo na margini in svoj izraz uprostorijo, še posebej, ko se znajdejo na Festivalu Spider. Več o tem Žiga Predan. 

Izjava

Festival to leto skozi detektiranje telesnega sobivanja išče tiste prakse, za katere morda še ne vemo. In kaj je rdeča nit, ki ji festival skuša slediti?

Izjava

Festival, ki to leto nosi ime Območje soobstoja, se torej osredotoča na eno izmed umetniških praks, ki v svoji abstraktnosti dandanes obstaja bolj ali manj na margini.

Izjava

Festival Spider se bo otvoril danes ob 19.30 za Tivolskim gradom in bo na prav tem mestu vztrajal vse do nedelje. Če torej želite videti, kako telesa na margini v sebi lahko nosijo ovojnice revolucionarnega in utopičnega, morda ta teden najdete odgovor.

Poleg Festivala Spider se danes otvarja tudi Indigo festival, ki pa nikogar ne briga. Ne, saj nas briga, ampak njih ne. Indigo festival se namreč to leto ukvarja z ravnodušnostjo in uspešno sledi pojmu, ki ga to leto tematizira. Zakaj, nam pove Janja Buzečan. 

Izjava

Festival sledi splošnemu občutju sveta, ki pravi, da smo mladi izgubili voljo do solidarnosti, angažmaja in participatornosti. Več o tem nam pove Buzečan.

Izjava

Če smo vsi zmatrani in uničeni, nam je pač vseeno za druge. In festival Indigo želi to trditev umetniško pretresati.

Izjava

Pa smo mladi res tako ravnodušni? Ali je ravnodušen festival sam? Še posebej zato, ker ne reflektira tega, kaj se bo zgodilo s Cukrarno. Danes ob 11.00 se je namreč v okviru programa zgodila intervencija v javni prostor in tlakovala pot do vhoda v to veliko stavbo, ki bo postala še en simbol gentrifikacije in množice hipsterskih razstavnih prostorov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.