Korona, tokrat tudi v naslovu

Kulturna ali glasbena novica
12. 3. 2020 - 15.15

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Galerija Krka v Novem mestu bo danes razstavila akvarele Franca Goloba. Golob se ukvarja s fotografijo, grafičnim oblikovanjem in multimedijskim ustvarjanjem. Imel je skoraj 60 samostojnih razstav, sodeloval pa je tudi na različnih likovnih srečanjih in skupinskih razstavah. Umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe je najnovejše Golobove akvarele označila tako za klasične kot hkrati tudi sveže in lahkotne. Golob pri upodabljanju lastnih izkušenj izhaja predvsem iz primorske pokrajine, kjer živi in ustvarja. Pregl Kobe je zapisala, da je primorska pokrajina njegov svet, ki, citiramo, “umetniško realnost pridobiva v prepletu vsakdanjega odnosa do okolja, v katerem se giblje, in apriornega nostalgičnega spomina, ki raste iz podoživljanja preteklosti ter se sprevrača v fantazijsko liričnost”. Konec citata. 

V Stari mestni elektrarni se bo zvečer odvila premiera predstave Postaja samobitno avtorja Klemna Janežiča. V predstavi raziskuje posameznikovo vpetost in avtonomnost znotraj dandanašnjega zahodnega ustroja ter vpliv obdajajočega okolja na človeško prvobitnost, so zapisali v zavodu Flota. O podrobnostih predstave smo vprašali avtorja. 

Izjava.

Janežič predstavo konkretneje umesti v svoj opus in opiše njeno vsebino: 

Izjava.

Janežič opiše produkcijski proces predstave in opiše prispevke svoje ekipe. 

Izjava.

 

Zaradi epidemije novega koronavirusa se še naprej vrstijo odpovedi kulturnih dogodkov. V skladu z nedavno odredbo Ministrstva za zdravje je prepovedano zbiranje na prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbere več kot 100 ljudi. V Prešernovem gledališču Kranj so odpovedali 50. teden slovenske drame, festival bodo predvidoma izvedli junija. Spored na Malem odru v stolpu Škrlovec do nadaljnjega ostaja nespremenjen. Nekateri javni zavodi v kulturi, kot so SNG Maribor, Kulturni dom Nova Gorica, Delavski dom Trbovlje in Knjižnica Litija, pa so do nadaljnjega odpovedali vse dogodke. 

Kulturne novice je pripravil vajenec Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.