Koronavirus v evropski prestolnici kulture

Kulturna ali glasbena novica
21. 4. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v torkovih dolgih Kulturnih novicah. Natanko pred enim tednom so na Hrvaškem v okviru projekta Rijeka 2020- Evropska prestolnica kulture, krajše EPK, odpustili 59 od 70 zaposlenih, zadolženih za njegovo operativno in programsko izvedbo. Še istega tedna, 17. aprila, je mestna občina Reka zaradi epidemije s koronavirusom do konca letošnjega leta napovedala ustavitev večine dejavnosti 70 milijonov vrednega projekta, ki je trajal manj kot tri mesece. Prekinitev bo neposredno ali posredno vplivala na preživetje več tisoč umetnikov, združenj, malih podjetij in lokalnih skupnosti v Reki ter po Hrvaškem. Ivan Šarar, vodja oddelka za kulturo mesta Reke, je v intervjuju za hrvaški spletni medij Novi list povedal, da bo zaradi pomanjkanja javnega proračuna potrebno zmanjšati tudi višino financiranja reške kulture zunaj EPK. 

Evropska prestolnica kulture 2020 in fama okoli njene otvoritve
 / 17. 2. 2020

Spomnimo. Evropski parlament je 16. aprila 2014 izglasoval, da bosta leta 2020 naziv Evropska prestolnica kulture prejeli dve mesti, eno hrvaško in eno irsko. Na povabilo ministrstva za kulturo Republike Hrvaške se je junija 2014 odzvalo 9 hrvaških mest: Đakovo, Dubrovnik, Osijek, Pula, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb in Reka. Po prvem krogu izbora maja 2015 so se v zadnji krog poleg Reke uvrstili Dubrovnik, Osijek in Pula. Mestna občina Reka je v pripravah na kandidaturo za EPK sprožila cikel naložb v kulturno infrastrukturo, sprva predvsem v oživitev nekdanjega Benčičevega kompleksa, v katerem bi med drugim gostila Muzej moderne in sodobne umetnosti ter Mestno knjižnico. Skozi leta med kandidaturo in osvojitvijo naziva so se odvili različni programi, festivali, državljanske pobude, forumi, razstave, konference in drugi dogodki, ki so projektu zadali nacionalni ter evropski značaj.

O situaciji smo govorili z Lukom Rodelo, predsednikom zveze društev Molekula, ki je bila ustanovljena z namenom spodbujanja uresničitve kulturnih, izobraževalnih in drugih interesov državljanov. Rodela nam je povedal o trenutni situaciji v Reki in o učinkih koronavirusne epidemije na kulturo na nacionalni ravni:

Izjava
Rodela pove svoje mnenje o sprejetih ukrepih in trenutnem statusu EPK:

Izjava

Rodela pove še, da se mu zdijo na dolgi rok potrebni predvsem strukturni ukrepi: 

Izjava

Na spletni strani projekta Rijeka 2020 so že napovedali sveženj nadaljnjih ukrepov. Ker se bo proračun za financiranje programa EPK občutno zmanjšal, saj bodo na udaru prihodki iz celotnega javnega proračuna, je direktorica Emina Višnić sestavila sklep za reorganizacijo projekta in preoblikovanje celotnega programa. Načrt bosta sestavljali dve fazi, ki jih je Višnić v petek prejšnji teden predložila ministrstvu za kulturo in Primorsko-Goranski županiji. V prvi fazi, ki se že izvaja, obsega vrsto ukrepov, prilagojenih življenju v epidemiji, med drugim odpuščanje delavcev in odpovedovanje pogodb o zaposlitvi z možnostjo vrnitve na delo. Poleg tega se bo druga faza ukvarjala z nadaljevanjem izvajanja dela programa v okviru, ki ga bo EPK izvedel v dogovoru s strateškimi partnerji. 

Nadaljujemo z domačimi literarnimi vestmi. Pesniška olimpijada, ki se vsako jesen odvija v dvorcu Bukovje v bližini Dravograda, po lanski 20. izvedbi obeležuje tretje desetletje obstoja. Projekt je v Dravogradu leta 2000 začela Vesna Roger Lužinc, od leta 2009 pa ga vodi Barbara Žvirc. Od vsega začetka se ga pripravlja v sodelovanju z dravograjsko izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Dravograd. O samem dogodku nam je več povedala vodja projekta Barbara Žvirc:

Izjava
 

Žvirc smo povprašali še o prihodnosti dogodka:

Izjava

Pod okriljem evropske platforme za poezijo Versopolis, ki jo vodi založba Beletrina, se bo med 23. in 30. aprilom odvil pesniški Festival upanja, po angleško Festival of Hope. Organizatorji dogodka so prepričani, da zdaj, v času pandemije, bolj kot kadarkoli prej potrebujemo vsebinsko domišljene akcije. Na festivalu bo mogoče spremljati vsebine, ki jih je posredovalo več kot 45 mednarodnih partnerjev iz 25 držav sveta. Sodelujoči festivali, literarne organizacije in avtorji s celega sveta želijo širokemu občinstvu posredovati kvalitetno vsebino in ključna sporočila, zastavljati nujna vprašanja in spodbujati premisleke. Festival se bo v četrtek, na svetovni dan knjige, 23. aprila 2020, ob 18. uri otvoril na spletni strani Versopolis. Festival bo s pogovorom o pomenu poezije odprla družba svetovno znanih in nagrajenih avtorjev, ki jo sestavljajo Yang Lian, ameriška pesnica Carolyn Forché in indijska pesnica Sharmistha Mohanty, pogovor pa bo vodil Aleš Šteger.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.