Kritika kritiške vrzeli

Kulturna ali glasbena novica
25. 1. 2019 - 15.10

 

Pozdravljeni v zadnjih Kulturnih novicah ta teden. Na včerajšnjem zasedanju Odbora za kulturo v Državnem zboru je bilo slednje soočeno z dejstvom pomanjkanja objav profesionalne umetnostne kritike na področju gledališke, glasbene ter likovne umetnosti. Predlog, da se problematiko dosledno naslovi, je Ministrstvo za kulturo podprlo, pri čemer je kot odgovor predlagalo vzpostavitev osrednjega skupnega kritiškega spletnega medija, katerega formiranje naj bi padlo v domeno posebej oblikovane delovne skupine.

Predsednica odbora Violeta Tomič je na zasedanju izpostavila zaskrbljujoče krčenje kritiške refleksije, kar neposredno vpliva tudi na število ljudi, ki še posedujejo znanje o pisanju kvalitetne kritike. To součinkuje v tvorjenju vse slabših in redkejših kritiških vsebin. Posebej je poudarila nepogrešljivost kritike bolj minljivih umetnosti, kot sta gledališče in sodobni ples.

 

Govorili smo z direktorico Slovenskega gledališkega inštituta Mojco Jan Zorán, ki je bila primarna pobudnica ideje.
IZJAVA

 

Mojco Jan Zoran smo vprašali tudi, kako je do pobude in naposled do včerajšnjega zasedanja Odbora za kulturo sploh prišlo.

IZJAVA

 

Konkretnejši oris stanja kritiške scene na področju umetnosti je komentirala ena od urednic spletnega portala Neodvisni Alja Lobnik.

IZJAVA

 

Vrzel, ki biva in se širi znotraj slovenske kritiške refleksije, je torej očitno in zaskrbljujoče dejstvo, ki pa se, kot priča primer včerajšnjega zasedanja, skuša sistematično nasloviti. Mnenja, ali je ustanovitev enotnega spletnega kritiškega medija najprimernejši korak v postopku oživljanja slovenske kritike, so deljena, a v koristnost tega, da se usihanje dobre kritike naslavlja, ne dvomi nihče.

 

Kulturne novice sta pripravili Varja in vajenka Tjaša.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.