KUL o kulturi, kultura na vrata, 1. del

Kulturna ali glasbena novica
22. 2. 2022 - 15.15

V znamenju prihajajočih aprilskih volitev, od katerih javnost in mediji pričakujejo menjavo vlade, se v Kulturnih novicah posvečamo kulturnopolitičnemu programu dveh opozicijskih strank, Levice in Socialnih demokratov. Stranke, združene v Koaliciji ustavnega loka, kritizirajo tako rekoč vsako kulturnopolitično potezo aktualne vlade. V današnjih Kulturnih novicah smo se namenili ugotoviti, ali bodo, če se jim bo ponudila priložnost, stremele k reformi ali le k vrnitvi k statusu quo iz leta 2019.

Kot nadobudne mlade kulturne novinarje nas je seveda najprej zasrbelo vprašanje o načrtovani podpori mlajših kulturnih ustvarjalcev. Po besedah naše sogovornice in nove namestnice koordinatorja stranke Levica, Aste Vrečko, se ti zaradi manjšega števila referenc pogosteje znajdejo v nezavidljivem položaju. Pri vpisu v razvid samozaposlenih v kulturi so sicer primerno obravnavani nekoliko blažje. Ko pride do pravice do plačila prispevkov, ki za samozaposlene predstavljajo veliko finančno breme, pa se v Uredbi o samozaposlenih v kulturi za milejšo obravnavo izgubi vsaka sled. Vrečko pravi, da bi bilo treba priznavati poseben položaj mlajših ustvarjalcev.

Izjava

Nekdanji kulturni minister in poslanec SD-ja Dejan Prešiček odločno kritizira mnenje trenutnega kulturnega ministra Simonitija, da je samozaposlenih v kulturi preveč. Glede lastnega mnenja o številu samozaposlenih pa ni tako jasen.

Izjava

Asta Vrečko poudarja, da bi moral status samozaposlenega v kulturi omogočati tudi sindikalno organiziranje in kolektivne pogodbe, urediti pa bi se moralo tudi področje štipendiranja. Glavni cilj stranke pa je spopad s prekarnostjo med delavci v kulturi, ki je ne bo mogoče odpraviti samo z reformo sistema samozaposlenih.

Izjava

K sreči se bo gospod Prešiček zavzemal za ustanovitev servisa za pomoč samozaposlenim in nevladnim organizacijam. Ta naj bi po njegovih besedah »ustvarjalcem svetoval na področju evropskih razpisov ter pravnih in davčnih vprašanj ter jim tako pomagal ugotoviti, kaj morajo storiti, da bi na javnih razpisih lahko bili uspešnejši«. Izpostavlja tudi, da umetnost nikakor ne bi smela biti podrejena kulturni politiki, sprašuje pa se o njeni podvrženosti ekonomskemu trgu.

Izjava

Na pestrem popotovanju po kulturnih programih obeh strank se velja ustaviti tudi ob perečem vprašanju nevladnih organizacij. V Levici so prepričani, da je zanje znotraj proračuna za kulturo najprej nujno vpeljati ločeno postavko in dvigniti njihova proračunska sredstva. Izpostavljajo tudi splošno nujnost uveljavitve razvojno vzdržnih mehanizmov, ki spodbujajo stabilen razvoj in pokrivajo tako programske kot produkcijske stroške nevladnih organizacij ter jim omogočajo zaposlovanje. Vrečko dodaja:

Izjava

Tudi Prešiček se z Levico strinja glede dviga proračunskih sredstev, namenjenih nevladnim organizacijam.

Izjava 

V odgovor na vprašanje o možnosti ponovitve Javnega razpisa za izbor javnih kulturnih programov na področjih umetnosti 2022–2025 Levica poudarja nujnost ukrepanja tudi na tem področju.

Izjava

V SD-ju še razmišljajo.

Izjava

Obe stranki se sicer strinjata, da je treba zmanjšati vpliv političnega kadrovanja na komisije ministrstva za kulturo. Poleg tega bi Prešiček želel slediti svojemu zgledu iz preteklosti, saj je, kot opominja, ministrstvo za kulturo v času njegovega štirimesečnega vodenja edinkrat razpisalo javni poziv za izbiro strokovnih komisij. Na vprašanje, ali bi SD trenutne strokovne komisije zamenjal, če bi dobil priložnost za to, Prešiček odgovarja previdno.

Izjava

Poslanka Levice Asta Vrečko je konkretnejša.

Izjava

Na vprašanje, ali v kateri od strank že razmišljajo o izbiri ministra za kulturo, nobeden od naših sogovornikov ne podaja konkretnih odgovorov. Prešiček zaključi, da je aktualni minister naredil veliko napak, a so v SD-ju prepričani, da imajo rešitve.

Izjava

Levica želi na kulturno politiko pogledati širše.

Izjava

Aktualna vlada se je izkazala predvsem s kreativno interpretacijo zakonov, pravilnikov in uredb. Ali se bo prihodnja potrudila omejiti ministrovo samodrštvo, je ključno vprašanje prihodnosti kulturne politike. Njeni preteklosti, ki je privedla do zatečene sedanjosti, bomo namenili sobotni Destilator. Vabljeni k poslušanju.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Lara.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.