Kultura drugega spola

Kulturna ali glasbena novica
8. 3. 2021 - 15.10

Današnje Kulturne novice posvečamo obeležitvi “drugega spola”. 8. marec po stotih letih ne pomeni več le naključnega datuma, temveč je postal sinonim boja žensk za družbeno enakopravnost. Kljub temu se še vedno pogosto znajdemo v shizofrenem družbenem stanju, ki se na socialno enakopravnost in pravice žensk spomni le ob njihovem prazniku. Ostalih 364 dni se mizogini pojavi neobremenjeno vrstijo eden za drugim. 

Lani smo tako zaključili s soočenjem javnosti z mizoginijo in spolnim nasiljem v akademskem prostoru, letos pa začeli s predlogom spremembe definicije posilstva v kazenskem zakoniku. Na kakšne skrbi glede družbene tolerance do nasilja nad ženskami nakazujejo očitki, češ da naj bi redefinicija kazenskega zakonika, citiramo, “za vedno spremenila spolno igro”, smo se pogovarjali s Tanjo Matijašević, članico programskega odbora Inštituta 8. marec.

Izjava

Matijašević o napačnih interpretacijah načela “samo ja pomeni ja“.

Izjava

Nedavno je v javnosti odmeval tudi dogodek zavrnjene prošnje za azil, ob čemer spolno nasilje, ki ga je prosilka doživela, s strani ministrstva za notranje zadeve ni bilo prepoznano kot nehumano ali ponižujoče dejanje. Povrh vsega se je pod odločitev za prosilkino deportacijo podpisala tudi ženska. Matijašević o izrabljanju pozicije moči.

Izjava

Tudi  praznik žena je že dolga desetletja zaznamovan z nenujnim in banalnim potrošništvom, kar je morda v kontradikciji z namenom praznika. Potrošništvo in marketing sta ob osmem marcu naravnana k slavljenju materinskega in feminilnega kot glavnih vrednot ženskega nasploh. O tem Matijašević. 

Izjava

K obeležitvi dneva žena pri nas že od leta 2013 sodi tudi podeljevanje nečastne nagrade Bodeča Neža za seksistično izjavo leta. Kot nagrajenca, ki je s svojo izjavo javno izkazal svojo mizoginistično plat, sta letos kolektiv Rdeče zore ter uredništvo spletnega portsla spol.si okronala Žigo Turka, ki je 5. februarja letos na Twitterju relativiziral dejanje posilstva. Bodikava izjava je pri komentatorjih na družabnih omrežij seksizem še bolj podžgala. Turk je že dan po kronanju s trnovo krono svojo izjavo ponovno zagovarjal kot nesporno.

Za konec omenimo še, da so bile danes razglašene tudi letošnje dobitnice WoW nagrad, ki jih podeljuje Mesto žensk. Izmed 180 nominacij je petčlanska komisija izbrala pet nagrajenk, in sicer: Zano Fabjan Blažič, aktivistko na področju podpore in solidarnosti z begunkami in begunci, kolektiv Mednarodni feministični in kvirovski filmski festival Rdeče zore, Aigul Hakimovo, borko za pravice izbrisanih, brezposelnih, migrantskih delavk in delavcev ter begunk in beguncev, dr. Gabrijelo Simetinger, seksologinjo, ginekologinjo in porodničarko, in našo lezbično in LGBTQ+ radijsko oddajo Lezbomanija.    

Drage poslušalke, poslušalci, srečen dan žena. Spomnimo se tokrat tudi na molk o nedefiniranih sivih conah družbe, ki iz dneva v dan vztraja s prevezo čez oči.  

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Tajda. Pomagal je Marko.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness