Kultura in njen program

Kulturna ali glasbena novica
23. 5. 2019 - 15.10

Začnimo s kulturno novico iz Brazilije, kjer v brazilski zvezni državi Pernambuco  potekajo teden slovenske kulture in dnevi slovenskega filma. Ko potujemo po tujih deželah, včasih naletimo na radovedneže, ki nas vprašajo, kateri slovenski film bi jim priporočili. Takrat se človek znajde v zagati in tuhta, s čim bi sogovorcu odprl vrata v svet slovenskega jezika in kulture. Organizatorji tedna slovenske kulture v Braziliji so se znašli pred tako odločitvijo in obiskovalce po razstavi o življenju in delu Jožeta Plečnika razveselili s projekcijo filma Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča.

O slovenski kulturi pa se ni govorilo le v Braziliji. Včeraj se je namreč sestal Nacionalni svet za kulturo in predstavil slovensko kulturo v tujini v okviru mednarodnega sodelovanja. Gre za, po uradnem listu Republike Slovenije, neodvisno telo, ki usmerja nacionalno strategijo za kulturo. Članom sveta so uspešne prakse predstavljanja slovenske kulture v tujini demonstrirali direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan, umetniški vodja Baleta SNG Maribor Edvard Clug, direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik in direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed kot predstavniki javnih zavodov, ob tem pa še direktor Mini teatra Robert Waltl in direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter kot predstavnika nevladnih ustanov. Pogovarjali so se tudi o nacionalnem programu za kulturo, ki ga v celoti lahko pričakujemo v naslednjih letih.

Na radiu smo se obrnili na organizacijo Asociacija, ki, citiramo, stremi k profesionalnemu delovanju nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev, dejavnih v umetnosti in kulturi, ter si prizadeva za izboljšanje njihovega sistemskega položaja. Konec citata. Posveča se intermedijski, uprizoritveni, filmski, glasbeni in vizualni umetnosti, založništvu, medijem in medsektorskim povezovanjem.

O nacionalnem programu za kulturo in širše smo se pogovarjali s predsednico društva Asociacija Ingo Remeta.

Izjava

Remeta pojasnjuje tudi pričakovane ukrepe na področju samozaposlenih.

Izjava

Konzorcij vsebinskih mrež nevladnih organizacij Slovenije je včeraj pripravil redno letno srečanje, na katerem so predstavili, kako se vsebinske mreže umeščajo v nevladni sektor, kaj od njih pričakujejo in dobivajo posamezne nevladne organizacije, kaj področna ministrstva ter nenazadnje kako posamezne vsebinske mreže vidijo svoj položaj po uveljavitvi Zakona o nevladnih organizacijah.

Več o dogodku nam je povedala Remeta.

Izjava

Kulturne novice je pripravila Nika.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness