Kultura javnih financ

Kulturna ali glasbena novica
18. 11. 2021 - 15.10

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, krajše MAO, je Nacionalnemu svetu za kulturo, krajše NSK, včeraj predstavil analizo struktur podeljevanja javnih subvencij na področju kulture. Študija se osredotoča na razlike v podeljevanju financ na Ministrstvu za kulturo ter pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturno dejavnost, Slovenskem filmskem centru in Javni agenciji za knjigo. Na podlagi omenjene analize je NSK predlagal, naj Ministrstvo za kulturo do konca leta ustanovi delovno skupino, ki bi dalj časa spremljala težave in ugotovila možnosti izboljšanja mehanizmov za podeljevanje javnih financ. Poleg tega na NSK menijo, da bi bilo treba naročiti dodatne analize, s katerimi bi lahko na podlagi mednarodnih primerjav razvili primerne modele ureditve področja. Če bo dovolj politične volje za ustanovitev delovne skupine, bi lahko prve korake k izboljšavi področja pričakovali v letu ali dveh.

Jedro včeraj predstavljene študije je tvorila analiza razlik v podeljevanju sredstev na štirih glavnih institucijah za področje umetnosti in kulture. Vsebino analize podrobneje predstavi predsednica NZK, Uršula Cetinski.

Izjava

Zaradi neskladnosti pri podeljevanju javnih financ je analiza predlagala resolucijo ali zakon, s katerim bi se poenotili mehanizmi za podeljevanje financ na ministrstvu in ostalih treh institucijah. A po mnenju Cetinski zaradi raznolikosti področij takšen predlog ni korak v pravo smer.

Izjava

Analiza MAO je sicer vsebovala trinajst predlogov, od katerih je bilo na prvem mestu poenotenje. Študija tako predlaga poenotenje le nekaterih tehničnih področij na vseh razpisnih institucijah. Razlaga namestnik direktorja MAO, Nejc Avbelj

Izjava

Trenutna težava v celostnem poenotenju področja izhaja tako iz različnih problemov vsake izmed institucij kot tudi iz pravne neenotnosti med njimi. Cetinski težavo ponazori na primeru Slovenskega filmskega centra.

Izjava

Zaradi obširnosti in raznolikosti kulturnih in umetniških področij ter pomanjkanja študij o mehanizmih za podeljevanje javnih sredstev na področju kulture sta po mnenju NSK najbolj smiselna ustanovitev delovne skupine in naročilo novih študij. S pojasnitvijo vsebine novih študij zaključi Cetinski.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.