Kulturna akcija part 2

Kulturna ali glasbena novica
3. 6. 2020 - 15.10

Pričenjamo s poročanjem o drugi kulturni akciji Aktiva delavk in delavcev v kulturi, ki se je pričela včeraj ob 15. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani, ker so pozivi, predlogi, izjave in apeli kulturnikov na ministrstvo ostali prezrti. Tokrat so kulturniki in kulturnice naslovili odziv državne sekretarke Ignacije Fridl Jarc, potem pa se je povorka 500-tih ljudi zaposlenih v kreativnih in umetniških sektorjih podala po Trubarjevi cesti do stavbe Ministrstva za kulturo na Rozmanovi. Pred vhod ministrstva so odložili predmete, ki jih sicer uporabljajo pri svojem ustvarjanju, in rabljene predmete iz svoje poklicne dejavnosti, ki jih zdaj - zaradi obilice nedela - bojda ne potrebujejo. 

Spomnimo: državna sekretarka Fridl Jarc je v svojem odzivu na proteste kulturnikom in kulturnicam očitala jezo in pohod na ulice. Aktiv delavk in delavcev v kulturi meni, da  je nastalo stanje posledica odločitev in dejanj institucije, v imenu katere Fridl Jarc govori. Ukrepi, s katerimi se zdaj hvali Ministrstvo za kulturo, so socialni ukrepi in nimajo nikakršne zveze z umetniško oziroma kulturno produkcijo, po drugi strani pa se aktivu zdi nezaslišano, da ministrstvo ni aktivno sodelovalo že pri pripravi prvega paketa ukrepov in da se minister Vasko Simoniti zasedanja sploh ni udeležil. Med sprejemanjem drugega paketa je bilo ministrstvo izrecno pozvano, naj ukrepa, v tretjem paketu pa kulture sploh ni zapaziti.

Ocena, ki jo za konec leta 2020 napoveduje sekretarka, živi kulturi in njenemu preživetju ne bo v korist, saj bo večina programov in projektov izvedena šele po tem, ko bo že nastala velika škoda, predvsem pri posameznikih in posameznicah, v manjših kulturnih prostorih in pri organizacijah, še zlasti tistih izven Ljubljane. Očitno je, da dialoga z ministrstvom ne bo, zato bodo kulturniki in kulturnice tudi v prihodnje stopnjevali akcije v javnem prostoru. Po mnenju aktiva ta praksa ni nič novega, kajti umetnost in kultura v javnem prostoru aktivno in politično delujeta, že odkar ga poznamo in pojmujemo kot javni, družbeni prostor. 

Nadaljujemo s kulturo v državnem zboru. Poslanske skupine Socialnih demokratov, Liste Marjana Šarca in Stranke Alenke Bratušek so sklicale pobudo za današnjo peturno skupno sejo parlamentarnih odborov, da bi izpostavile položaj tistih, ki jih je prizadela prepoved oz. omejitev javnih prireditev in zbiranj. To velja predvsem za kreativno-kulturni sektor oziroma za tako imenovano industrijo srečanj. Zaradi epidemije bolezni covid-19 je ogroženih vsaj 2000 delovnih mest v 350-ih podjetjih v industriji srečanj, ki sicer letno ustvari okoli 270 milijonov evrov prihodkov. V panogah, vezanih na javne prireditve v kulturi, deluje 35.000 posameznikov, katerih prihodki so bili ogroženi že pred uradnim začetkom epidemije, po koncu epidemije, razglašenem ta ponedeljek, pa postaja jasno, da si industrija srečanj še lep čas ne bo opomogla.

V SD, LMŠ in SAB ugotavljajo, da bi bilo treba kreativno-kulturnemu sektorju zagotoviti dodatno pomoč za preživetje in tudi za ponoven zagon. Za današnjo sejo so pripravili 13 predlogov sklepov, ki pa so se koalicijskim poslancem zdeli preobsežni, zato so predlagali dva nova, splošnejša sklepa, ki so ju po razpravi podprli tako koalicijski kot opozicijski poslanci. Predstavil jih je Andrej Černigoj iz Nove Slovenije, o težavah, s katerimi so se soočali med epidemijo, in tistih, ki so obstajale že pred njo, pa je na seji spregovorilo tudi več predstavnikov prizadetega sektorja.

Predstavniki industrije srečanj bi želeli vedeti, kdaj bodo lahko ponovno normalno delovali, organizatorji koncertov pa so celo pripravili konkretne predloge časovnic za vnovični zagon dvoranskih prireditev. Primož Siter iz stranke Levica meni, da je vladna intervencija pri zaganjanju kulturne industrije potrebna izboljšav, saj so bili ukrepi, ki jih je vlada doslej sprejela na tem področju, neuporabni. Elena Zavadlav Ušaj iz Slovenske demokratske stranke je na očitke odgovorila, da je vlada kulturi dala veljavo v vseh treh koronskih paketih in da jo bo upoštevala tudi pri naslednjih predlogih. Podobnega mnenja sta državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc in državna sekretarka na kulturnem ministrstvu Ignacija Fridl Jarc, ki sta nanizala ukrepe, s katerimi je država v protikoronskih paketih pomagala kulturnemu sektorju. Bravo, vlada!

Zaključujemo s poročanjem o razstavi HA, HA, HA! Viktorja Bernika, ki bo na ogled od danes naprej v Kulturnem centru Tobačna 001. Za Bernika je značilno, da se v svojih delih sklicuje na družbeno realnost in da v svojih projektih uporablja različne formalne rešitve. Sodobne družbe se loteva z igrivostjo in humorjem in očitno je, da mu sorodna sproščenost omogoča tudi prehajanje iz polja slike v risbo, video, grafiko, pa tudi v prostorske postavitve, intervencije in dogodke, je pojasnila kustosinja Kulturnega centra Tobačna 001 Alenka Trebušak. Na svoji najnovejši razstavi bo Bernik predstavil risbe in skice tekoče produkcije, poleg njih pa tudi nekatere, ki so nastale v času preteklih projektov in katerih zgodba se ni nikoli popolnoma končala. O podrobnostih razstave smo povprašali kar Bernika samega: 

Izjava

Bernik razstavo umesti v svoj opus in predstavi njeno vsebino: 

Izjava

Kulturne novice je pripravil Matej.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.